Logo onseilandschouwen.nl


FOTO: Marieke Mandemaker
FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: MARIEKE MANDEMAKER)

'Er was geen enkel saai moment'

Vijf jaar geleden kwam dominee Floris den Oudsten, net afgestudeerd, naar Bruinisse. Zijn opdracht was om samen met de kerkenraad vorm te geven aan een meer missionaire uitstraling van de kerk. Door ook contacten te leggen op het voetbalveld en in de kroeg, probeerde hij daar vorm aan te geven. "Nu is het tijd voor iemand die op een andere manier de klus gaat klaren."

BRUINISSE - Floris den Oudsten heeft het over een gereedschapskist met vaardigheden die hij meenam toen hij vijf jaar geleden naar Bruinisse kwam. "Ik had veel ideeën om mensen enthousiast te maken voor het geloof. Mijn vrouw Marleen en ik hadden veel ervaring in het jeugdwerk, dat kwam goed van pas bij de bitterballenclub en het kindermoment op zondagochtend. De kerkenraad verwachtte dat wij jongeren, jong-volwassenen en mensen aan de rand van de kerk ervan zouden proberen te overtuigen dat de Hervormde gemeente van Bru geen stoffig en achterhaald instituut is, maar een levendige gemeenschap en een onmisbare schakel in je relatie tot God. Doordat ik via Facebook en mijn contacten in het dorp ook mensen buiten de kerk aansprak, merkte ik dat veel mensen wel iets willen horen over de kerk en het geloof, ook als ze niet in de  kerk komen."

  

Opengebroken

"Ik heb gedaan wat ik kon en ik geloof dat er wel iets opengebroken is. Er hebben veel mensen belijdenis gedaan en jonge mensen, maar ook ouderen, zijn anders gaan nadenken. Ik vertel graag het verhaal van God. God is voor mij een realiteit en ik ben ervan overtuigd dat je daar het aller-gelukkigst van wordt. Met mensen omgaan vind ik het allermooist. Je kunt zomaar heel verrassende gesprekken hebben. Ik heb zeker ook dingen waar ik niet goed in ben. Zo ben ik geen goede voorzitter, veel te uitgesproken en direct. Ik heb wel bijgeleerd, maar ben nog steeds geen diplomaat."
Na vier jaar is een predikant in principe beroepbaar. Floris vindt dat je zeker in je eerste gemeente niet te lang moet staan. "Een nieuwe predikant kan weer een ander elan geven. Toen een kerk in Enter mij benaderde, ben ik er op in gegaan." En zo komt het dat de verhuisdozen in de gang staan, de dominee op 16 juli afscheid neemt in Bruinisse en 23 juli verbonden wordt aan de kerk in Enter. 

  

Het heeft gebruist

"Ik heb vijf jaar naar mijn beste weten alles gedaan wat mogelijk was. Er was geen enkel saai moment. De kerkenraad wilde dat het ging bruisen, nou het heeft gebruist. Er zijn meer jongeren en jonge gezinnen betrokken geraakt bij de kerk en een van de vele commissies. Ik neem met een gerust hart afscheid. Het is niet mijn kerk, maar Gods kerk. De Heer waakt wel."  

Afscheid

"Ik heb Bru in mijn hart gesloten. Afscheid nemen doet ook een beetje pijn. Naast mensen ga ik het hardlopen en fietsen in de polder en bij de zee missen. Ik vind het heerlijk om 's avonds met een fris windje op de fiets te stappen. Ik houd van de polders en het weidse uitzicht. In Enter zitten we in de bossen. Daar houdt Marleen dan weer meer van."  

Enter

"In Enter hebben we al kennis gemaakt met hele aardige, hartelijke mensen. We hebben het huis en de school gezien en ook de kinderen hebben er zin in. Ik wil graag met de ervaring die ik opgedaan heb mij inzetten voor de uitbouw van God Koninkrijk daar."

Reageer als eerste