Logo onseilandschouwen.nl


De Syrische docent biologie, natuurkunde en scheikunde Waleed Al Hay Ali assisteert bij de lessen in het Technasium op Pontes Pieter Zeeman, om de Nederlandse taal te leren. Links Bob van der Valk, rechts Bodhi de Brabander. FOTO: Rik van den Ouden
De Syrische docent biologie, natuurkunde en scheikunde Waleed Al Hay Ali assisteert bij de lessen in het Technasium op Pontes Pieter Zeeman, om de Nederlandse taal te leren. Links Bob van der Valk, rechts Bodhi de Brabander. FOTO: Rik van den Ouden (Foto: Rik van den Ouden)

'Ik ben hier voor veiligheid en vrede'

Voor hij in Nederland kwam, verbleef hij twee jaar in Jordanië. In een grote boot met daarin 710 mensen maakte hij de overtocht vanaf Libië. Waleed: "De boot ging kapot, eigenlijk mochten er ook maar 350 mensen op en we dreven vier uur in het water, voordat we door de kapitein van een grote boot werden opgepikt. Er kwamen 175 mensen om het leven. Ik probeerde te helpen, maar je kunt niet iedereen redden. Dat is een ervaring die ik nooit zal vergeten."

door Anneke Flikweert

BRUINISSE - Waleed Al Hay Ali woont in Bruinisse en komt uit Khirbet Ghazaleh, in het zuiden van Syrië. Hij vertelt graag over wat hij meemaakte, omdat er nog veel misverstanden zijn. Op 24 juli 2015 kwam hij naar Nederland. "Ik ben 50 jaar en ik ben een docent biologie, natuurkunde en scheikunde. In Syrië had ik een goed leven; mijn familie kwam niet hierheen door armoede, onwetendheid of hongersnood. Het is niet de bedoeling dat wij jullie geld krijgen. In Syrië woonden wij in een mooi, groot huis, met een prachtig uitzicht. We hadden moderne auto's, scholen en universiteiten. Wij zijn gevlucht door de oorlog in mijn land. En ook door de fanatieke gedachten en door de Arabische presidenten die veel geld uitgeven aan onbelangrijke dingen." Waleed en zijn familie kozen voor Nederland, omdat Nederlanders aardige mensen zijn. "Nederland is een mooi land met vredelievende mensen. Ze hebben zelf ook oorlogen en onrecht meegemaakt. Wat in jullie land gebeurde, in de oorlog, gebeurt nu ook in mijn land, Syrië. Ik hoop dat ons land veilig zal worden, zoals jullie land. Ik mis mijn land en op dit moment mis ik mijn moeder heel erg, omdat ze alleen in Jordanië is achtergebleven. Wij hopen dat ze deze kant op kan komen, want er is niemand om haar te helpen en we kunnen haar niet zo achterlaten. Binnen twee maanden horen we daar meer over."

In Bruinisse

Waleed, zijn vrouw Khadijah en hun vijf dochters en één zoon zijn liefdevol ontvangen in Bruinisse. Dochter Walaa, 13 jaar; "Ronic Weijenberg helpt ons veel, met dingen regelen en vertalen en afspraken maken. En Petra Ruitenbeek hielp mijn vader met het zoeken naar werk." Waleed volgt nu een inburgeringscursus en daarnaast werkt hij sinds een jaar bij de Ruil- en Kledingwinkel en assisteert hij bij de lessen in het Technasium op Pontes Pieter Zeeman om de Nederlandse taal te leren. Die is wel erg moeilijk, verzucht hij. Waleeds vrouw, Khadijah, assisteert bij de taallessen op het Taal en Expertise Centrum in Zierikzee. Walaa zit in de eerste klas van het atheneum op het RGO in Middelharnis. "Mijn oudste zus, van bijna 18, is nog maar een paar maanden in Nederland en zij moet de taal nog leren. Wij helpen haar daarbij. En ze kijkt veel filmpjes op YouTube."

Waleed; "Ik voel me als een westers man. Ik heb gelezen over de gewoontes, culturen en geschiedenis en daardoor zie ik; vermenging en culturele uitwisseling creëert een menselijke beschaving. Zie mij als mens, is mijn boodschap. We hebben allemaal hetzelfde bloed. Ik ben hier niet voor het geld, maar voor veiligheid, vrede en een toekomst voor mijn kinderen."

2 reacties
Meer berichten