Logo onseilandschouwen.nl


Drie dagen lang staat Bruinisse deze week bol van festiviteiten, kermis, muziek, veel gezelligheid en lekker eten. FOTO: Dirk van Wolferen
Drie dagen lang staat Bruinisse deze week bol van festiviteiten, kermis, muziek, veel gezelligheid en lekker eten. FOTO: Dirk van Wolferen (Foto: Dirk van Wolferen)

Als iedereen er maar plezier in heeft

Vandaag barsten de 56ste Visserijdagen in Bruinisse in alle hevigheid los. Drie dagen lang staat het dorp bol van festiviteiten, kermis, muziek en lekker eten. De organiserende Stichting Festiviteiten Bruinisse heeft een nieuwe voorzitter aan het roer. Henk Gravestein vindt het een hele eer om het stokje van Theo Ketting over te nemen.

BRUINISSE - Hij is absoluut niet vies van een feestje. Dat bewees Henk Gravestein pas geleden nog tijdens Concert at Sea op de Brouwersdam. Tijdens het optreden van Doe Maar zweepte hij vanaf het VIP-deck het publiek op, dat op een gegeven moment meer aandacht had voor Henk dan voor Henny. Het filmpje daarvan werd op social media bijna 40.000 keer bekeken. Zelf zegt hij erover: "Feest maken is gezond, beter dan zuur zijn. Het leven is al zo kort. Je moet er van genieten." Een instelling die goed van pas komt in een functie als voorzitter van Stichting Festiviteiten Bruinisse. Henk werd ervoor gevraagd en vond het een hele eer. Hoe ze precies bij hem terecht zijn gekomen, is hem niet helemaal duidelijk. "Ik heb al negen jaar de leiding over de jachthaven van Bruinisse, zit in allerlei besturen en commissies. Dus dan kennen de mensen je op den duur gewoon. En ik wil graag iets voor de gemeenschap doen. Dat ik niet uit Bruinisse kom en er zelfs niet woon, was eerst nog even een puntje. Ik heb ook gezegd dat als er maar eentje in het bestuur op tegen was, ik het niet zou doen. Iedereen moet erachter staan, anders ga je niet lekker met elkaar om tafel. Gelukkig is de sfeer heel goed, er is veel overleg. En we hebben ook plezier. Vergaderingen zijn een hele tijd serieus, totdat het bier op tafel komt, haha!"

Het bestuur van de stichting bestaat uit negen mensen. Henk neemt zijn petje af voor al het werk dat er voor het organiseren van de Visserijdagen verzet wordt. "Al dat werk dat allemaal onbezoldigd gedaan wordt, daar heb ik echt respect voor. Als dat weg zou vallen, heb je geen Visserijdagen meer." Normaal gesproken gaat Henk niet alle drie de dagen mee in het feestgedruis. Dat zal dit jaar in zijn rol als voorzitter wel anders zijn. Bovendien heeft hij de belangrijke taak om miss Visserij te begeleiden. Traditiegetrouw is het geheim tot aan donderdagochtend wie de eer heeft Miss Visserij te zijn. "Er zijn maar twee mensen die dat weten. Natuurlijk wordt er veel over gespeculeerd. Op bru.nu is er zelfs een poll over wie het dit jaar zal zijn," weet Henk te vertellen. "Het is bijna als een trouwerij, De voorzitter en miss Visserij worden op die eerste dag met een mosselkotter onthaald in de haven, ze ontvangen de burgemeester en de 'oude' miss draagt haar sjerp over aan de 'nieuwe'. "De miss opent dan de Visserijdagen en er wordt met mosselen rond gegaan. Het is een heel spannend moment voor de miss, ze staat daar toch ineens voor zoveel mensen. Ook op andere momenten in het jaar zullen wij samen openingen van evenementen verrichten. Ik ga zorgen dat ze zich op haar gemak voelt en haar als een soort dochter beschermen." Eén specifiek hoogtepunt waar Henk naar uitkijkt, kan hij niet noemen. "Nou vooruit, als we bij de ouderen in 't Opper langs gaan, dat vind ik wel erg leuk. Die mensen genieten daar zo van. Dat is het belangrijkst, als iedereen er maar smerig veel plezier in heeft."

reageer als eerste
Meer berichten