Logo onseilandschouwen.nl


Als de wereld in brand staat

Vanavond, 6 september,  is de start van een reeks bijzondere voorstellingen van de Rederijkers Zierikzee 'Als de Wereld in Brand staat'.  De kleding is uitgereikt aan de spelers, de teksten zijn ingestudeerd en de repetities zijn voltooid.

ZIERIKZEE - Vanaf 1914 tot 1918 snijdt de Grote Oorlog snijdt diep in het dagelijks bestaan van miljoenen mensen. Nederland weet neutraal te blijven, terwijl buurlanden Duitsland, Engeland, België en Frankrijk in een vernietigende strijd zijn verwikkeld. Om de oorlog buiten de deur te houden, besluit de regering tot een algehele mobilisatie. Rondom Zierikzee verrijzen met kanonnen bewapende stellingen waar brave huisvaders en jongemannen hun dagelijks bestaan zien veranderen in eindeloos wachten. Toch vergt de mobilisatie slachtoffers. Het militair hospitaal van dokter Van der Hoeven in Zierikzee blijkt bittere noodzaak. 

In de nacht van 29 op 30 april 1917 werpt een vliegtuig zes bommen af boven Zierikzee. Walter Leijdekkers, zijn vrouw Cornelia en hun pleegzoontje komen om het leven. De Engelse piloot was afgedwaald en meende boven vijandelijk gebied bij Brugge te vliegen. Een dodelijke vergissing. En dan was er nog die enorme stoet Belgische vluchtelingen, die in Zierikzee een veilig heenkomen zochten. Honderd jaar later verhardt de wereld om ons heen opnieuw en zaait een nieuw vluchtelingenvraagstuk verdeeldheid.

De voorstellingen vinden plaats op 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15 en 16 september op het boerenerf tegenover het parkeerterrein aan 's Heer Lauwendorp in Zierikzee. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur.  Voor enkele voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar via  de website:

www.toegangskaartjes.nu of bij boekhandel De Vries in Zierikzee.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox