Logo onseilandschouwen.nl


Foto: PR

Week van het Water met lezingen en workshops

Het klimaat verandert en wereldwijd hebben we regelmatig te kampen met extreme stormen. Door weersverwachtingen kunnen er bij extreme weerssituaties tijdig de juiste maatregelen worden getroffen. De 'Week van het Weer' haakt in op dit onderwerp en is een uniek evenement dat plaatsvindt van 11 tot en met 17 september 2017 in het Watersnoodmuseum.

OUWERKERK - Deze week zijn er volop lezingen, presentaties, workshops en rondleidingen in het museum, geheel in het teken van het weer. In de nacht van 31 januari op 1 februari in 1953 trok er een langdurige storm over het Noordzeegebied. Vele overstromingen volgden in Nederland, maar ook in omringende landen. Voormalig meteoroloog van het KNMI én vrijwilliger van het museum Ton Donker geeft een 'Weerklasje' over de weersomstandigheden tijdens de ramp.
De dreiging van water kan ook vanuit het binnenland komen, denk aan het feit dat er in '95 bijna dijkdoorbraken waren in Nederland. Hierover komt u meer te weten tijdens de lezing van Rob Groenland, meteoroloog en expert op het gebied van extreem weer bij het KNMI. Daarnaast vertelt hij over de klimaatscenario's van het KNMI. Tijdens de Weer van het Weer komt ook de actualiteit ruimschoots aan bod. Boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten vertelt over extreem weer en zijn bijzondere stormchases in Duitsland en Frankrijk. Hij laat onder andere foto's en films zien van de zware onweersbuien die hij zelf meemaakte tijdens zijn reizen.

Voor de Vrienden van het Watersnoodmuseum is er een speciale dag georganiseerd op zaterdag 16 september in het Watersnoodmuseum: de jaarlijkse Vriendendag. De Vrienden van het Watersnoodmuseum dragen financieel bij aan nuttige projecten en voorzieningen voor het museum. Zij mogen als dank het hele jaar door het museum bezoeken en krijgen jaarlijks een uitnodiging voor de Vriendendag.
Tijdens de Week van het Weer wordt het nieuwe tentoonstellingsonderdeel Code Rood geopend in het Watersnoodmuseum. Code Rood vertelt het verhaal over de (weers)omstandigheden tijdens de ramp van '53 en de gevolgen voor het hele rampgebied. Het nieuwe tentoonstellingsonderdeel wordt geopend door Erwin Kroll.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox