Annie Kooman-Hart was destijds een van de hulpverleners tijdens de Watersnoodramp. Tjeerd Muller interviewt haar hier voor zijn nieuwe documentairefilm, bij De Heerenkeet. FOTO: PR
Annie Kooman-Hart was destijds een van de hulpverleners tijdens de Watersnoodramp. Tjeerd Muller interviewt haar hier voor zijn nieuwe documentairefilm, bij De Heerenkeet. FOTO: PR (Foto: pr)

'Ik zoek verhalen die verborgen zijn gebleven'

Regisseur Tjeerd Muller, die eerder een film maakte over de Tien van Renesse, is bezig met een nieuwe documentairefilm. Dit keer was de aanleiding een kruisje met tekst wat hij zag bij een muraltmuurtje, toen hij met zijn hond op de dijk bij de Schelphoek liep.

door Anneke Flikweert

SEROOSKERKE - 'Lieve papa,' stond er op het kruisje. Later vond Muller nog meer teksten en ging hij op onderzoek uit. "Ik ontdekte dat er hier bij de Schelphoek destijds een heel buurtschap definitief is weggespoeld. Een stuk geschiedenis waar mensen het soms liever niet over hadden, maar wat tot op de dag van vandaag diepe wonden achterliet. Het is daarom van belang om aan nieuwe generaties dit verhaal door te vertellen."

Op dit moment is Tjeerd Muller druk met het schrijven van het script. "Ik heb de personages nu rond. Het is nu zaak de rode draad van het verhaal scherp te houden en dat kost tijd, maar aan de andere kant heb ik er een heel duidelijk beeld bij." In grote lijnen ligt de focus van deze nieuwe documentairefilm op drie families en daarnaast een aantal hulpverleners. Tjeerd Muller; "Annie Kooman-Hart is één van die hulpverleners. Haar ouders woonden in Nieuwerkerk. Annie heeft al die mensen binnen zien komen bij De Heerenkeet; het café dat diende als schuilplek tijdens de Watersnoodramp. Maar ook de mosselvissers speelden een belangrijke rol bij de hulpverlening tijdens de ramp. Mensen praatten daar destijds niet snel over en ook nu nog vinden ze dat moeilijk. Ik heb gesproken met mensen die de situatie in de Schelphoek van dichtbij meemaakten en ik heb heel veel materiaal verzameld. Die interviews zijn bij elkaar nu nog een soort van 'losse flodders,' er moet een duidelijk begin, een midden en een eind komen."

Natuurlijk leerde Tjeerd Muller veel door het maken van zijn vorige documentairefilm. "Ik zoek verhalen die verborgen zijn gebleven. Dit keer wil ik zelf een stapje terug doen. In De Tien van Renesse kwam ik zelf nog regelmatig in beeld, als documentairemaker die onderzoek doet en zich dingen afvraagt. Dat leidt af van het onderwerp, vind ik achteraf. In deze nieuwe film wil ik zelf niet meer in beeld aanwezig zijn of voice-overs inspreken. Ik wil graag in één stijl filmen dit keer en het geheel nóg cinematografischer maken. Meer film, minder documentaire kortom. Het verhaal gaat niet over mij, maar over de mensen die zélf de Watersnoodramp in de Schelphoek meemaakten. Verder wil ik nóg meer de tijd nemen voor nagespeelde scènes, zodat het geheel subtieler wordt, met betere camera's gefilmd en met een nog betere verhaallijn."

Tussen 1 februari en 1 april 2018 zal Tjeerd Muller bijna fulltime in Zeeland te vinden zijn, vertelt hij nu alvast. Op dit moment werkt hij aan verschillende commercials en daarnaast geeft hij parttime les in video aan vakschool NIMETO te Utrecht. "Ik houd februari en maart vrij voor het werken aan mijn film. Verder kom ik nog steeds graag in contact met mensen die me meer kunnen vertellen over wat er zich destijds in de Schelphoek afspeelde."

Stormvloed in de Schelphoek zal september 2018 in première gaan, is het plan.

Eind september kreeg regisseur Tjeerd Muller het bericht dat het Prins Bernhard Cultuurfonds de helft van het benodigde budget voor zijn film over de stormvloed in de Schelphoek zal subsidiëren. Ook het Watersnoodmuseum en de gemeente Schouwen-Duiveland steunen de documentairefilm. Voor meer informatie zie: www.facebook.com/schouwenfilm

Meer berichten