Logo onseilandschouwen.nl


Een prachtige ammoniet op de hand van Milan van den Broek. FOTO: PR
Een prachtige ammoniet op de hand van Milan van den Broek. FOTO: PR (Foto: Anneke Flikweert)

'Je moet vooral véél geduld hebben'

Ammonieten; fossiele inktvissen, maar ook Belemnieten; versteende staartstukken van een inktvis en sterretjesachtige Crinoids of zeelelies. De dertienjarige Milan van den Broek weet er alles van en heeft een prachtige verzameling fossielen.

ZONNEMAIRE - Van jongs af aan wilde Milan al archeoloog of bioloog worden; hij is een echt natuurkind. Per toeval kwam hij op zijn negende via familie in contact met grote ammonieten en vervolgens ging hij samen met zijn moeder op zoek naar haaientanden, op de Kaloot, bij het Sloegebied. De eerste keer vonden ze amper wat. Milan en zijn moeder Digna; "Zoeken moet je echt leren. Je moet niet zomaar voorovergebogen lopen, maar het gaat om focus. Je moet op je knieën kruipen en letten op de vorm en de kleur van dingen. En vooral véél geduld hebben. Wij leerden zoeken doordat onze familieleden een vierkantje op het strand tekenden en zeiden; 'Hier ligt er één, ga maar zoeken.' En nog steeds is Milan er erg goed in."

Al een aantal keren reisden Milan, zijn moeder en haar partner naar Engeland, naar de zogenoemde 'Jurassic Coast,' een kustgedeelte in Zuid-Engeland met veel kusterosie, waarbij grote stukken klif afbreken en in zee storten. "De eerste keer op het strand vonden we niks. Toen vroegen we in het centrum wat we verkeerd deden en we kregen te horen dat we verder moesten lopen. De eerste kilometers strand was er namelijk niets te vinden, omdat daar geen rotsen waren. Toen we vervolgens verderop zochten, vonden we van alles en kregen we ook hulp van allerlei mensen. Ze waren zo aardig en gaven Milan zelfs van hun eigen vondsten. Je mag fossielen meenemen naar Nederland; de regel is dat je alles moet melden wat groter is dan je hand en dat wordt dan genoteerd."

Ook al hebben ze bij Milan thuis inmiddels dozen, vitrines en laadjes vól met bijzondere vondsten, toch blijft er genoeg te wensen. "Gaandeweg wil je steeds grotere en mooiere fossielen vinden. De droom van Milan is om heel grote ammonieten te vinden." Milan hield ook al twee keer een spreekbeurt over zijn bijzondere hobby en daarvoor kreeg hij beide keren een prachtig cijfer. Maar ook zijn moeder Digna en partner Richard zijn meegesleurd in Milans hobby. "Wij vinden het zelf ook leuk. Lekker in de storm en de regen met je regenpak aan zoeken. Het is heerlijk ontspannend; je laat alles even los. Koekjes en wat te drinken mee en dan afsluiten in de pub. Het is een gezamenlijke hobby en Milans passie." In de keuken staan een emmer en wat bakjes vol met ammonieten en andere stenen. "De laatste keer sjouwden we meer dan tien kilo mee. Je moet wat je gevonden hebt eerst een week of drie in zoet water leggen, anders breekt het. En ondertussen vinden we ook nog andere dingen aan het strand. Pas nog een grote nagel van een oud schip. Maar helaas ook veel plastic en dat ruimen we meteen netjes op. Bij de Jurassic Coast kun je zoveel fossielen vinden omdat er oude rotsen zijn en je moet voorzichtig zijn dat er niets afbreekt. Maar ook in België en Frankrijk is genoeg te vinden."

Meer berichten
Shopbox