Dat SMWO en Indigo samenwerken is de kracht van de opzet. FOTO: Anneke Flikweert
Dat SMWO en Indigo samenwerken is de kracht van de opzet. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Het gaat vooral om contact maken'

In hun speciale jassen zijn ze al van ver te herkennen, de jongerenwerkers van SMWO en de preventiewerkers van Indigo. Je komt ze af en toe tegen bij evenementen, op straat en in Jongerencentrum 4SD aan de Kaersemakerstraat in Zierikzee.

ZIERIKZEE - Elke tweede en vierde dinsdag van de maand lopen de jongerenwerkers ook rond op het plein van Pontes Pieter Zeeman, in de grote pauze, maar ook op andere scholen in de regio zijn jongerenwerkers te vinden. Daar zijn ze een aanspreekpunt voor jongeren en maken ze een praatje met bekenden en nieuwe gezichten. Afgelopen week vertelden de jongerenwerkers en preventiewerkers over hun werkzaamheden.

Contact

SMWO jongerenwerk en voorlichtingsorganisatie Indigo begonnen met dit tweewekelijkse contactmoment in mei 2016, op verzoek van de Gemeente Schouwen-Duiveland. Elina Janse van Indigo: "Het doel is om zicht te krijgen op wat er zoal speelt onder jongeren." "En om contact te krijgen natuurlijk," vult Souliman Abali van SMWO aan.

Dat SMWO en Indigo samenwerken is de kracht van de opzet. "Indigo is gericht op alcohol- en middelengebruik en SMWO ként de jongeren, zo sta je samen sterk en kom je dichtbij de jongeren. Voor de jongeren die we kennen is er gelukkig helemaal geen drempel om met ons in gesprek te komen. Misschien alleen voor degenen die ons nog niet kennen. Dit contactmoment is er trouwens ook voor docenten. We hebben hier binnenkort ook de beschikking over een apart kamertje, waar we rustig met mensen kunnen spreken. Daarbij draait alles om vertrouwen."

Gesprekken en activiteiten

Ook deze dinsdag waren er een paar gesprekken met leerlingen in de pauze. Leo de Pan: "Eén meisje wilde graag wat informatie via Indigo voor een werkstuk over verslaving. En een andere leerling is bezig met een individueel traject." Het gaat vooral om contact maken met jongeren tijdens school. Ook worden er speciale activiteiten opgezet, zoals zaalvoetbal. Souliman Abali: "We kunnen niet alles regelen voor jongeren, maar we kunnen ze wel helpen bij het nemen van een stap. Zo kreeg ik pas de vraag of wij ook kickboksen konden aanbieden. Dat kan helaas niet, maar ik kan een jongere dan wel helpen de stap te maken naar Zeltech en soms ga ik dan zelfs met hen mee."

Voorbeeldfunctie

"Sommige ouders hebben geen idee van wat er speelt, of weten niet met wie hun kinderen omgaan. En ouders geven ook zelf niet altijd het goede voorbeeld. Ze gebruiken zelf alcohol of drugs, of gaan niet goed met sociale media om. Hoeveel gezinnen zijn er wel niet waar met de telefoon naast het bord gegeten wordt? Ouders denken, als dingen anders lopen dan ze willen, al snel dat ze helemaal geen invloed meer hebben en daar vergissen ze zich in. Ze hebben een voorbeeldfunctie en daarbij is het belangrijk dat ze grenzen aan blijven geven. Tussen het loslaten en grenzen aangeven ligt altijd een spanningsveld en dat is bij elk kind en bij elke ouder weer verschillend."

 

Meer berichten
Shopbox