Logo onseilandschouwen.nl


Scene uit De Schelde, Vergeten trots. Adriaan Lous opent de deur van de Machinefabriek. Foto: Margot Schotel/Conny den Heijer
Scene uit De Schelde, Vergeten trots. Adriaan Lous opent de deur van de Machinefabriek. Foto: Margot Schotel/Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Een week lang documentaires kijken

ZEELAND -  In de week tussen Kerst en Oud en Nieuw kun je op Omroep Zeeland, voor de achtste keer iedere avond om 20.30 uur en 22.00 uur een Zeeuwse documentaire zien in het kader van de jaarlijkse Zeeuwse Documentaire Week. Op zaterdag wordt de keuze van het publiek uitgezonden, De Schelde: Vergeten trots. De week wordt afgesloten met de documentaire Middelburg 800. Wij spraken met enkele makers: Margot Schotel en Klaas van de Ketterij.

De Zeeuwse Documentaireweek is inmiddels een begrip bij Omroep Zeeland. Ieder jaar worden traditioneel de mooiste documentaires herhaald voor degenen die niet in staat waren om deze eerder te zien. Zeeland is aantrekkelijk voor filmmakers want Zeeland heeft alles: licht, contrast, vergezichten, landschappen, monumenten, bijzondere nieuwbouw en water.

Vereerd

Margot Schotel is vereerd dat haar docu is verkozen tot publieksfavoriet dit jaar. De docu is immers van 2010 waar hij op het filmfestival in première ging. Margot zegt: "Toen ik hier vanuit Brabant kwam wonen 20 jaar geleden wist ik van de scheepsbouw maar niet precies wat. Ik ben op onderzoek gegaan en wilde het verhaal maken door de ogen van de arbeiders. Ik heb met oud-werknemers uit de glorietijd gesproken die verschillende posities bekleedden binnen het bedrijf. Vlissingen en de Vlissingers zijn verweven met De Schelde."

Regisseurs Klaas van de Ketterij en Rinke Slump maakten Middelburg 800 met veel plezier. Klaas vertelt: "Het kostte weinig moeite om aan figuranten te komen. Iedereen was enthousiast en 80% van de figuranten kwam uit Middelburg. Men vond het leuk om mee te doen, er hing een gemoedelijke sfeer en er zat echt acteertalent tussen. De documentaire is een stoomcursus geschiedenis geworden die je eigenlijk over iedere stad zou moeten maken." Wij zijn benieuwd welke Zeeuwse steden er nog gaan volgen. Meer info op:

www.omroepzeeland.nl

 

Meer berichten
Shopbox