Per 1 januari draagt tandarts Boom de praktijk over aan Fenneke Leijdekker, in wie zij het volste vertrouwen heeft. FOTO: Willemien Lemkes
Per 1 januari draagt tandarts Boom de praktijk over aan Fenneke Leijdekker, in wie zij het volste vertrouwen heeft. FOTO: Willemien Lemkes (Foto: Willemien)

Oud en nieuw in tandartsenpraktijk

"Je zal toch een keer moeten stoppen", hield de man van tandarts Henny Boom haar voor. Toen Fenneke Leijdekker dan ook voorzichtig informeerde wanneer dat zou zijn, was dat net het duwtje dat ze nodig had. Per 1 januari draagt tandarts Boom de praktijk over aan Fenneke Leijdekker, in wie zij het volste vertrouwen heeft.

door Willemien Lemkes

Burgh-Haamstede – Het grappige is dat toen tandarts Boom 36 jaar geleden begon met haar praktijk in Burgh-Haamstede, Fenneke nog maar net geboren was. Zij schelen een generatie, maar hebben wel dezelfde manier van werken. Henny Boom: "Ik heb nooit fulltime gewerkt, maar het altijd rondom de kinderen gepland. Toen ik wist dat ik in mei zou afstuderen, besloot ik dat ik in juni wel zou kunnen bevallen. En zo is het gegaan. Wij hadden een praktijk aan huis, dus ik was dichtbij. Tussen de bedrijven door kon ik een baby voeden en de kinderen van en naar school brengen. Ik was vrij gevestigd, zodat ik dat allemaal zelf kon bepalen."
Sinds zeven jaar heeft de tandarts een praktijkruimte in de J.J. Boeijesweg in Burgh-Haamstede. Daar is ook een mondhygiëniste aanwezig. "Tijdens mijn studie in Groningen stond centraal hoe je een gebit gezond kunt houden. Preventie was belangrijk, dat is het natuurlijk nog steeds. Andere dingen zijn wel veranderd. De amalgaan is verdwenen, daar zijn witte vullingen voor in de plaats gekomen. Gouden inlays worden bijna niet meer gemaakt en kronen zijn veranderd. Vroeger kregen veel meisjes in Groningen een kunstgebit als ze gingen trouwen. Dat scheelde in de kosten en zo kwamen ze met mooie tanden op de foto."
"Ik had met mijn patiënten veelal een goede relatie en vaak wel tijd voor een praatje. Ik zal het vak missen, maar je weet nooit hoe het in het leven loopt. Als het bij iemand nodig is, wil ik best nog wel eens op mijn vakgebied helpen. Tandheelkunde is een ambacht, je moet creatief zijn, maar ook technisch bedreven. Dat vind ik nog steeds prachtig. "
Fenneke is het daarmee eens. "Vroeger vond ik het al leuk om te knutselen. Ik wilde het medische combineren met het met mijn handen bezig zijn. Om dit met het medische te combineren ben ik tandheelkunde gaan studeren. Je moet technisch, zorgend en creatief zijn, voor elk probleem een oplossing zoeken. Mijn vader is timmerman en mijn moeder teken- en schilderdocent, ik heb van beiden iets. Na mijn afstuderen twaalf jaar geleden heb ik in verschillende praktijken in Zeeland brede ervaring opgedaan, waarvan de laatste negen jaar bij tandarts Tuyl in Goes. In januari ben ik met mijn gezin naar Burgh-Haamstede verhuisd, terug naar mijn Schouwse wortels. Ik ben er trots op dat ik de goede zorgen die tandarts Boom aan haar patiënten heeft besteed, mag voortzetten."

"Er zal niet veel veranderen in de praktijk. Collega tandarts Elsa Adema, de nieuwe mondhygiëniste Gusta Oortman en de drie vertrouwde assistentes blijven en de geplande afspraken blijven staan. Aandacht en kwaliteit zijn in deze praktijk erg belangrijk. Zo wil ik ook zeker doorgaan, dat geeft vertrouwen."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox