Er wordt druk nagedacht over kleding en rekwisieten. Ilse Dirkzwager (rechts) overlegt met Veerle Soeters en spelers wie wat meeneemt. FOTO: Anneke Fliikweert
Er wordt druk nagedacht over kleding en rekwisieten. Ilse Dirkzwager (rechts) overlegt met Veerle Soeters en spelers wie wat meeneemt. FOTO: Anneke Fliikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Het schooltoneel op poten zetten

Hoe zorg je dat je een profielwerkstuk maakt in 6 VWO waar je plezier in hebt en waar je ook nog wat aan hebt voor je toekomst? Nanne Gelderblom, Ilse Dirkzwager, Veerle Soeters en Britney Bouwman maakten een goede keuze, stellen ze vast.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE- Britney en Veerle speelden al bij de Rederijkers en de Jeugdtheaterschool en bedachten dat het leuk zou zijn zelf een schooltoneelstuk te schrijven en uit te voeren voor hun profielwerkstuk in 6 VWO, een soort 'meesterproef' voor leerlingen in het eindexamenjaar. Nanne en Ilse willen later juist de organisatorische kant op bij hun vervolgstudie. Zo bedacht het viertal een mooie combinatie: ze gingen als kwartet het schooltoneel op poten zetten dit jaar. "Het was nog wel even afwachten of we alle vier aangenomen zouden worden," vertellen ze. "En die samenwerking met z'n vieren is nou juist wat we wilden - we kennen elkaar al vrij lang en we weten wat we aan elkaar hebben. En gelukkig werden we aangenomen: bij Nederlands en management & organisatie."
Britney en Veerle schreven in de zomervakantie samen het script voor 'Alleen Samen,' over een leerling die in een nieuwe klas komt. Britney heeft ervaring in lesgeven bij Laco en neemt het dansgedeelte binnen het toneelstuk voor haar rekening. Veerle gaat aan de slag met de zang. Ondertussen bedachten Ilse en Nanne hoe ze het benodigde geld bij elkaar zouden brengen en hoe de kaartverkoop geregeld wordt.

Moeilijk

Drie weken na het begin van dit schooljaar gingen ze al aan de slag. Een knelpunt was wel dat zich voornamelijk meisjes aandienden bij de audities, maar uiteindelijk meldde zich ook een jongen. Britney en Veerle houden van schrijven, maar een toneelstuk vraagt toch weer om bijzondere vaardigheden, merkten ze. "Het was soms moeilijk om lange teksten te schrijven. En we wisten nog niet voor wíé we schreven, dus soms pasten we de tekst weer aan op de speler en we herschreven een hele scène. Wat we ons niet gerealiseerd hadden was hoeveel tijd er in alles gaat zitten."
De kaartverkoop van het schooltoneelstuk 'Alleen Samen' op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is inmiddels gestart. De voorstellingen zijn op maandag 5 februari en woensdag 7 februari 2018 in het auditorium. Om 19.30 uur gaan de deuren open en de voorstelling start om 20.00 uur.

Kaarten kosten € 6,- en zijn verkrijgbaar aan de kassa. In de voorverkoop kosten kaarten €5,-, via www.pieterzeeman.nl Zie ook Facebook Schooltoneelstuk PPZ 17/18

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox