Foto: MARIEKE MANDEMAKER

'Procedures bijongevallen moeten veranderen'

De elektrificatie, ons toenemende gebruik van elektrische voertuigen en apparaten, brengt nieuwe gevaren met zich mee. Brandweerman en ondernemer René Verboom uit Zierikzee werkt bij de Veiligheidsregio Haaglanden en heeft er dagelijks mee te maken. Hij wil consumenten en bedrijven bewuster maken van die gevaren. En zoeken naar oplossingen.   

door Mariska den Hartog

"We hebben te maken met een energietransitie waarbij we van energiecentrales, kolencentrales en olie over gaan naar het gebruik van wind- en zonne-energie. Die vormen van energie worden ook steeds goedkoper. Maar de missing link is de energieopslag. Hoe gaan we de opslag van alle energie die we opwekken verdelen?" Volgens Verboom is daar tot nu toe nog praktisch geen regelgeving voor. En dat zorgt voor gevaarlijke situaties zoals fietsaccu's, tablets en hoverboards die in brand vliegen. "Energieopslag kan op verschillende manieren. Het kan rondrijden door middel van elektrische auto's en je kunt vaste toepassingen maken, een soort grote batterij. Die kunnen bij een bedrijfsloods geplaatst worden of in huis als een kast aan de muur." Doordat er nu nog geen regels over bestaan, komen Verboom en zijn collega's vaker voor verrassingen te staan. Niemand weet precies wat er in huis aanwezig is qua energieopslag. 

Procedures veranderen
Ook bij ongevallen met auto's doen zich nieuwe situaties voor. "Voor het blussen van een elektrische auto kan wel tienduizend liter water nodig zijn. Een normale auto heeft maar duizend liter nodig. Dat betekent dat je meer wagens moet laten uitrukken of je slang in de sloot moet gooien. Als de auto niet in de brand staat en er zit iemand in, dan is het voertuig stil. Stel dat de airbags niet zijn afgegaan, dan kan het zo zijn dat als de persoon toch bijkomt, de auto vol gas over je heen rijdt. Dat moet geblokkeerd worden. Alle procedures bij ongevallenbestrijding moeten daardoor veranderen." En zo kan hij nog wel een tijdje doorgaan met voorbeelden noemen. Volgens Verboom loopt regelgeving doorgaans achter op technologische ontwikkelingen. "Het gedrag van mensen is nog niet aangepast op de techniek. We moeten onze mentaliteit en de regels veranderen als het op gebruik van elektrische apparaten en batterijen aankomt. Je telefoon of tablet opladen op een plek onder de rookmelder bijvoorbeeld, niet aan de snellader opladen, niet de hele nacht en geen thuisbatterij in het woongedeelte installeren." 

Tesla
Al bijna vijftien jaar werkt Verboom bij de brandweer en is altijd geïnteresseerd geweest in duurzame energie. Zo verdiepte hij zich in de energietoepassingen waar de brandweer mee te maken heeft en concludeerde dat de educatie op dat gebied naar een hoger plan getild moest worden. "Vijf jaar geleden hebben ik contact gezocht met Tesla in Nederland. Zij stonden ervoor open om kennis met ons te delen en vorig jaar mocht ik  met collega's naar Tesla in Amerika." Verboom is ervan overtuigd dat er intensievere samenwerking nodig is voor de veiligheid, dat er wereldwijd op dezelfde manier door hulpverleners gehandeld moet worden. Naast zijn werk als brandweerman heeft hij daarom zijn bedrijf Enersafe opgericht. Dat richt zich op het ontwikkelen van producten en beschermingsmiddelen voor hulpverleners en op het geven van trainingen over alternatieve brandstofprocedures. 

Plezier
Verboom neemt deel in diverse commissies en denktanks op zowel landelijk als wereldniveau. Hij merkt dat grote organisaties steeds meer interesse krijgen. "Ik verzorg regelmatig trainingen, waaronder laatst een training voor 250 personen bij de luchtmachtbrandweer. Ook met andere grote spelers in de markt zijn we in gesprek." Het gaat niet altijd zo snel als hij zou willen, maar hij heeft er wel veel plezier in. "Het is uitdagend en interessant, ik mag met topuniversiteiten werken. Daarvoor ben ik met meerdere regio's en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) een samenwerking aan het opzetten. Bovendien zie ik dat het voor hulpverleners belangrijk is. Ik vind het geweldig en krijg er veel energie van." 

Meer berichten
Shopbox