Logo onseilandschouwen.nl


Column Marzas: Dansers in steen

Ga op je tenen staan. Reik je handen omhoog. Laat de punten van je vingers tegen elkaar komen. Wat heb je dan? De Gotiek. Een middeleeuwse bouwstijl die zegt: omhoog, kop op! Lichtvoetigheid in steen. Gotiek swingt. Door de punten van je vingers breekt het licht door. Kleurrijk. Gotiek is hemel op aarde. Buiten draaien op torens en kerken als versiering stenen dansers pirouetten. Pinakels. De torens van Zierikzee en Goedereede hebben het nooit gehaald om het hoofd in de wolken te krijgen. Ze zijn aards. Hun reikhalzend verlangen is gestopt. Ze staan niet op de tenen maar hebben de poten stevig in de aarde. Tegen de stormen in.

Dan stort een stuk steen – een pinakel - stormend ter aarde. Windkracht elf in ziedende vaart. Pas dan beseffen we dat daar een danser was. Maar de danser is dood. In de middeleeuwen keek men vooruit, omhoog. Dat doen we niet meer. Een droom van een andere wereld kennen we niet. Hooguit willen we alles houden zoals het is. Liever kijken we terug. Schoolklassen moeten het rijksmuseum bezoeken en het volkslied zingen om te laten zien hoe goed het ooit was. Hoe het morgen beter kan weet de meester ook niet. De koning sombert in een kersttoespraak zonder versiering. Bij ons zijn pinakels staketsels geworden. Als een paaltje bij de Zuidhavenpoort dat zegt: jij mag de brug naar morgen niet over. De dansers van morgen zijn robots. Een neergevallen pinakel doet ons omlaag kijken. 'Ach'.

Op Facebook vond iemand dat het paaltje in het museum moest. Maar als het puntje bij het paaltje komt kun je beter omhoog kijken. Daar zat hij, daar draaide hij, de danser in steen. Maar kijk, er dansen er nog steeds aan een toren die het perspectief verloren kijkt te hebben. Ze zeggen: je leven kan anders. Strek je maar uit.

Meer berichten
Shopbox