Logo onseilandschouwen.nl


"We wilden een plek bieden waar nabestaanden in alle rust samen mogen zijn met hun dierbare overledene, om afscheid te nemen, en waar ze zich thuis mogen voelen." Foto: Anneke Flikweert
"We wilden een plek bieden waar nabestaanden in alle rust samen mogen zijn met hun dierbare overledene, om afscheid te nemen, en waar ze zich thuis mogen voelen." Foto: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Afscheid nemen in huiselijke sfeer

Alles ruikt nog nieuw in Afscheidshuis De Omarming. Toch voelt het gelijk al geborgen en huiselijk en dat is ook precies de bedoeling, vertelt Rien de Bruijne. "We wilden een plek bieden waar nabestaanden in alle rust samen mogen zijn met hun dierbare overledene, om afscheid te nemen en waar ze zich thuis mogen voelen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE- "Ik werk nu al meer dan dertig jaar in de uitvaartbranche en al die tijd bleef dit gebouwtje hetzelfde," vertelt Rien de Bruijne. "Een jaar of 15 geleden was er een update. CMO, een landelijke organisatie, beheerde en verhuurde het mortuarium. En vanaf nu mogen wij het zelf doen, vanuit dit nieuwe gebouw 'De Omarming.' Eigenlijk was ik al vanaf 2001, toen ik voor mezelf begon, op zoek naar een plek om zo'n ruimte als deze te kunnen realiseren. Wij zijn heel erg blij dat het nu zover is en dat we deze omgeving kunnen bieden aan cliënten."

Uniek is dat cliënten een elektronische sleutel krijgen waarmee ze 24 uur per dag in het gebouw terechtkunnen. Ze kunnen daarmee in de huiskamer en de afscheidskamers terecht. Koffie, thee en frisdranken mogen de bezoekers zelf pakken. De afscheidskamers heten 'Strandkamer' en 'Duinkamer' en hebben een stemmige, bijpassende fotowand. Het licht is naar keuze te dempen of feller te schakelen en er zijn planken en andere elementen om foto's, bloemen of persoonlijke herinneringen aan de overledene neer te zetten. Ook kan er muziek gestreamd worden.

Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland realiseerde de nieuwe afscheidsruimte in samenwerking met Monuta en ZuidWest Bedrijfsadviseurs in Kruiningen. Een aantal ruimten werd aangepast of veranderde van functie. Daarnaast werd een stuk aangebouwd, met daarin de huiskamer en de afscheidskamers. De oorspronkelijke verzorgingsruimte werd aan de eisen van de tijd aangepast, met een gladde wandbekleding, in plaats van tegels, een tillift en een op hoogte verstelbare verzorgingstafel. De koelruimte bleef ongewijzigd. De vroegere opbaarruimte en ontvangstruimte maakten plaats voor een ruim kantoor met drie werkplekken en een magazijn. Naast de twee afscheidskamers is er ook de 'Polderkamer,' die door collega-ondernemers te gebruiken is. Alleen cliënten van Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland kunnen gebruik maken van de twee 24-uurs afscheidskamers. "Wij willen graag mensen hun eigen keuze laten maken bij een afscheid." vertelt Rien de Bruijne. "Steeds vaker hebben mensen een eigen inbreng en dat geeft hen een fijn gevoel. Dat betekent dat we mensen ook graag rustig laten nadenken over keuzes. Niet alles hoeft in één keer geregeld te worden. Het tijdstip van crematie of de begrafenis en het drukwerk en de advertentie moeten snel geregeld worden, de vormgeving van het afscheid kan later. Wij staan voor zorg bieden met hoofd, hart en handen. We luisteren naar de wensen van nabestaanden en het verhaal over hun geliefde en ontzorgen waar dat nodig is. Het draait om liefdevol, respectvol en begripvol met mensen omgaan, op een moeilijk moment."

Op zaterdag 20 januari 2018 tussen 11.00 en 16.00 uur is er open huis bij Afscheidshuis De Omarming aan de Emil Sandströmweg 2a in Zierikzee en is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen in deze voor Schouwen-Duiveland unieke afscheidslocatie. Het team van Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland is aanwezig om u te verwelkomen en rond te leiden.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox