Logo onseilandschouwen.nl


Gerda van Wageningen,
Gerda van Wageningen,

Konden ze nog op tijd naar de zolder vluchten?

Van de Oud-Beijerlandse schrijfster Gerda van Wageningen, een van de bekendste streekromanauteurs van Nederland, verschijnt bij uitgeverij Zomer & Keuning op donderdag 25 januari opnieuw een historische roman getiteld 'Het water komt'.

OUWERKERK - De uitreiking van het eerste exemplaar is in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk van 14.30 tot 16.30 uur. Deze roman speelt zich af ten tijde van de Watersnoodramp, die op 1 februari 2018 precies 65 jaar geleden plaatsvond. De auteur heeft haar wortels in Zeeland en heeft een grote liefde en historische besef voor wat betreft deze provincie, hetgeen zeker is terug te vinden in 'Het water komt'.

Gerda zelf was zes jaar toen de Ramp in 1953 plaatsvond. Een van haar eerste jeugdherinneringen over die tijd is het feit dat haar oom en tante bij haar ouders werden geëvacueerd. 'Veel hebben ze niet mee kunnen nemen na de vlucht voor het water. Het was een half gevulde kussensloop met bezittingen,' vertelt Gerda. 'Om toch enige privacy te hebben, kregen ze mijn kamertje.' Andere Zeeuwse familieleden kwamen in huis bij haar grootouders. 'Het ging hier niet om een paar dagen, maar om maanden. De meeste van mijn familieleden waren alles kwijt. Velen van hen hadden een boerderij, ook de beesten verdronken. De boerderijen waren overgeleverd aan de maandenlang durende wisselwerking van eb en vloed, dus je kunt je voorstellen dat deze uiteindelijk zijn ingestort.' Zoals gewoonlijk deed de auteur ook hier weer uitgebreid historische onderzoek. Zij interviewde familie en kennissen in Zeeland en zocht in de archieven van het Watersnoodmuseum. Op indringende wijze schetst de auteur de emoties van de mensen die verrast werden door het razende water. Maar ook, hoe het de hoofdpersonen daarna is vergaan en wat er noodzakelijk was om de gevolgen van de ramp weer te boven te komen.

Signeren

Op donderdag 1 februari signeert Gerda van Wageningen bij boekhandel De Vries in Zierikzee van 14.30 tot 16.30 uur aan het Havenplein 14.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox