Al weten veel mensen het misschien niet, Schouwen-Duiveland herbergt een heuse popschool. In december 2016 betrokken Ben de Jong en zijn vrouw Patricia hun nieuwe stek. FOTO: Marieke Mandemaker
Al weten veel mensen het misschien niet, Schouwen-Duiveland herbergt een heuse popschool. In december 2016 betrokken Ben de Jong en zijn vrouw Patricia hun nieuwe stek. FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: Marieke Mandemaker)

Ons eiland herbergt heuse popschool

Al weten veel mensen het misschien niet, Schouwen-Duiveland herbergt een heuse popschool. Popschool Zeeland betrok het oude pand van DRV aan de Karnemelksvaart in Zierikzee en verzorgt er nu diverse soorten muziekles.

door Mariska den Hartog

ZIERIKZEE – Tot een paar jaar terug zaten hier accountants en belastingadviseurs aan hun bureaus te werken. De spotjes boven de plek waar eens de balie was, zitten er nog. Alleen belichten ze nu een gezellige zithoek waar Ben de Jong zijn leerlingen ontvangt.

Hij woonde hiervoor in Sirjansland. "Ik werkte toen in het Onderwijsmuseum in Rotterdam. In Sir ben ik al wel voorzichtig met de Popschool begonnen met zo'n tien leerlingen. Op een gegeven moment moest er bezuinigd worden bij het Onderwijsmuseum en hield mijn werk daar op. En de school in het dorp sloot. Toen hebben we de stap genomen om toch naar Zierikzee te verhuizen. Dat was op allerlei vlakken praktischer, voor de kinderen en hier kon ik de Popschool verder uitbouwen."

In december 2016 betrokken Ben en zijn vrouw Patricia hun nieuwe stek. Wel werd er eerst grondig verbouwd. Ze braken muren door en richtten een ruimte in waar Ben de muzieklessen geeft en waar gerepeteerd kan worden. Patricia: "Het was een beetje hokkerig doordat er eerst allemaal kantoortjes waren. Daarvoor heeft er zelfs ook nog een tandartsenpraktijk gezeten. Iemand zei wel eens tegen me dat ze hier vroeger zo bang was om naar de tandarts te gaan. Hopelijk hebben mensen dat gevoel nu niet meer, haha!" De sfeer is op deze zaterdag in ieder geval heel relaxt.

In het repetitieruimte zijn drie van Ben's leerlingen, waaronder zijn eigen zoon Jomme, aan het repeteren. Samen met Floris Hoogenboom en Luuk Bosma zit Jomme op het Goese Lyceum. Luuk is de drummer, Jomme gitarist en Floris speelt zowel gitaar als toetsen. Ze repeteren voor het Winterconcert in Brogum. Een naam voor hun bandje hebben ze nog niet, maar het gaat ze dan ook vooral om de fun. Floris en Luuk vinden de lessen van Ben erg leuk. Floris: "Natuurlijk kun je dingen van You Tube leren, maar als je verder wilt, moet je gewoon echte lessen nemen." "Het is toch ook gewoon leuk om met elkaar te spelen en toe te kunnen leven naar een optreden," vult Luuk hem aan.

Ben speelde zelf ook tien jaar lang in bandjes. "Van mijn 18de tot mijn 28ste, toen begon het serieuze leven. Met werk en een gezin," vertelt hij lachend. "Van oorsprong ben ik saxofonist en bassist. In de popschool geef ik les in piano, gitaar, saxofoon, drums en zang. Vooral meisjes willen graag leren zingen, merk ik. Maar iedereen is welkom. Een gratis vrijblijvende proefles volgen kan altijd."

Bij Popschool Zeeland kun je diverse individuele muzieklessen volgen. Piano, keyboard, elektrische gitaar, basgitaar, saxofoon, drums en zang. Als het niveau het toelaat is het streven om zo snel mogelijk in groepsverband te spelen en dan kun je bandlessen volgen. Voor meer informatie en inschrijven kijk je op
www.popschoolzeeland.nl

Meer berichten