Wessel en Mar de Wilde wonen in het huis waar Wessel 87 jaar geleden werd geboren en waar hij dus ook was gedurende de ramp. FOTO: Marieke Mandemaker
Wessel en Mar de Wilde wonen in het huis waar Wessel 87 jaar geleden werd geboren en waar hij dus ook was gedurende de ramp. FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: Marieke Mandemaker)

Zonder evacuatie waren ze elkaar niet tegengekomen

Als de evacuatie er niet was geweest waren Wessel en Mar elkaar nooit tegengekomen. Hij had nog nooit van Abbenes gehoord en zij nooit van Brijdorpe. Doordat zijn paard in het weitje bij de boerderij van de ouders van Mar in Abbenes mocht staan, hebben ze elkaar ontmoet. En zo is het gekomen.

door Willemien Lemkes

BRIJDORPE- Wessel en Mar de Wilde wonen in het huis waar Wessel 87 jaar geleden werd geboren. Tijdens de Ramp was Wessel bij de smid toen het water kwam. Hij kon met moeite met zijn paard thuis komen. Om 16.00 uur die middag vertrokken zij naar Renesse: Wessel met zijn ouders en een oom. Er gingen een paar koeien, varkens en paarden mee. In allerijl hadden ze wat spullen boven kunnen brengen. Bij laag water konden ze even terug over een weggetje onder de tegenwoordige Rampweg. Er ging dan altijd bescherming mee, want het was wel gevaarlijk.

De familie kreeg een houten woninkje aan de Moolweg, de Beimer, waar de koeien in de bunker konden staan. De paarden werden in Scharendijke ingescheept en via een man uit Purmerend naar de Haarlemmermeer gebracht. Een paard kwam terecht op de boerderij in Abbenes. Wessel vertelt: "Zo nu en dan ging ik kijken bij mijn paard. De vader van Mar vroeg mij om drie weken te blijven, want ze zaten midden in de oogst. Ik had het er best naar mijn zin en over die drie weken werd al snel niet meer gesproken."

Heel anders dan hier

"Ik heb er van alles gedaan: kolenboer geweest en bij een oom in de winkel gestaan. Ik had er wel willen blijven, het was er zo anders dan hier. Je kon overal naar toe, Amsterdam, Leiden en Schiphol. Je had er van alles. Maar ja, waar je brood is, is je vaderland en mijn vader en oom wilde de boerderij in Brijdorpe aan mij overdoen. Zo ging dat toen."

Getrouwd

Wessel en Mar zijn in 1955 in Hoofddorp getrouwd, waarna Wessel met zijn paard en een vrouw terugkeerde naar Schouwen. "Ik ben niet op de knieën gegaan hoor om haar te vragen. Ik nam haar gewoon mee." Ze kregen op Renesse een Zweedse woning, waar ze op 1 januari 1956 uit moesten, waarna ze nog een paar maanden in Abbenes hebben gewoond. Toen de boerderij in Brijdorpe opgeknapt was en de koeien weer thuis waren, trok het echtpaar in de ouderlijke woning. Vader en moeder en oom De Wilde verhuisden naar een spulletje vlakbij.

Een hele overgang

Voor Mar was het wel een hele overgang. "Mijn ouders vonden het wel erg dat hun enige meisje zo ver weg ging, Maar ach, ik was nog zo jong en ik had het meteen druk met het werk en de kinderen. Ik had niet zoveel tijd om de familie te missen. Zij kwamen wel op bezoek, maar dat was een hele reis. Als wij naar Abbenes gingen, waren we vijf uur onderweg, via het pontje van Zijpe, de bus en de trein. Ik heb wel de film De Storm gezien, om een beetje te weten wat er gebeurd is. In Abbenes hoorden we daar niet veel over. Ik vond de film niet zo levensecht."

Wessel is niet gaan kijken. "Ik heb er genoeg van gezien. Ik wil het juist van mij afzetten."

Meer berichten