Paula Schot, geboren en getogen Zierikzeese, is de tweede vrouw die zichzelf verkiesbaar stelt voor deze partij. FOTO: PR
Paula Schot, geboren en getogen Zierikzeese, is de tweede vrouw die zichzelf verkiesbaar stelt voor deze partij. FOTO: PR

De tweede SGP-vrouw is ook een Zeeuwse

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) werd honderd jaar geleden opgericht in Zeeland. Om precies te zijn op 24 april 1918 in Middelburg. En of u nu wel of niet uw stem uit gaat brengen op deze partij tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen, dát maakt de historie van deze partij niet minder boeiend. Want hoe u het ook wendt of keert, deze partij maakt onmiskenbaar deel uit van onze Zeeuwse geschiedenis.

ZIERIKZEE - De stuwende kracht bij de oprichting van de partij was ds. G.H. Kersten. Geen onbekende in zijn tijd. Kersten was de drijvende kracht achter de totstandkoming van de Gereformeerde Gemeenten in 1907 en één van de oprichters van de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten. Daarnaast schreef hij talloze boeken en brochures. Nog geen drie maanden na haar oprichting deed de nieuwe partij al mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Op dat moment haalde de partij nog onvoldoende stemmen, maar vier jaar later kwamen er maar liefst 26.700 stemmen binnen en dat was genoeg voor een zetel. De veertigjarige ds. Kersten deed zijn intrede in de Tweede Kamer. In de daaropvolgende jaren groeide de SGP gestaag. Enkele jaren geleden stonden de media pas écht op hun kop toen in 2013 'onze' Zeeuwse Lilian Janse zichzelf verkiesbaar stelde. De Vlissingse Lilian was de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de partij en haalde daarmee het landelijk nieuws. En nu, enkele jaren later, heeft ook Amsterdam een vrouwelijke lijsttrekker: De 24-jarige Paula Schot. Ook deze dame is een geboren en getogen Zeeuwse.

Paula Schot, geboren en getogen Zierikzeese, is lijsttrekker van SGP Amsterdam en daarmee de tweede vrouw die zichzelf verkiesbaar stelt voor deze partij. Bovendien is ze met haar 24 jaar ook nog eens de jongste lijsttrekker. Ze begon in haar studententijd bij de SGP jongeren en onlangs werd ze gevraagd voor het lijsttrekkerschap. "Daar heb ik even over nagedacht en uiteindelijk heb ik het gedaan", lacht ze. Ze woont al een aantal jaar niet meer in Zeeland, maar komt nog steeds graag in 'onze' provincie. "Het voelt voor mij altijd een beetje als op vakantie gaan. Het is heel anders dan Amsterdam, het is allemaal wat rustiger, men kent elkaar nog. De sociale controle wordt wel eens als vervelend ervaren, maar het heeft ook als gevolg dat je niet zo snel alleen bent. Je hebt in Zeeland wat meer contacten met de mensen om je heen. Ik vind het ook wel mooi dat er toch een soort trots is op alles wat uit Zeeland komt, want toen bekend werd dat ik op de lijst sta in Amsterdam, heb ik heel veel reacties ontvangen vanuit Zeeland. Dat was echt hartverwarmend. Heel mooi."

Meer berichten