Een pianist van wereldniveau in Noordgouwe in de kerk, aankomende zaterdag: Hannes Minnaar. FOTO: Simon van Boxtel
Een pianist van wereldniveau in Noordgouwe in de kerk, aankomende zaterdag: Hannes Minnaar. FOTO: Simon van Boxtel (Foto: Simon van Boxtel)

Een pianist van wereldniveau in Noordgouwe

Een pianist van wereldniveau in Noordgouwe in de kerk. Dat belooft veel bijzonders. Hannes Minnaar zegt daarover: "De enorm enthousiaste concertorganisatie daar had al verschillende keren gevraagd of ik wilde komen. Dat was agenda technisch nooit mogelijk, maar nu is het gelukt."

door Willemien Lemkes

NOORDGOUWE - Hannes Minnaar is geboren in Yerseke. Hoe wordt een Zeeuws jongetje een wereldberoemde concertpianist? "Door heel hard studeren", zegt Hannes stellig. "Eigenlijk beheerste muziek mijn leven van jongs af aan. Alles wat daarmee te maken had, vond ik interessant. Ik kom niet uit een bijzonder muzikale familie, eigenlijk bespeelt niemand een instrument. Bij mijn opa en oma stond wel een harmonium met het boek van Johannes de Heer, maar er werd nooit op gespeeld. Een oom kon de vlooienmars spelen en dat vond ik al ongelooflijk. Mijn andere opa had LP's met klassieke muziek en als peuter zat ik op zondagmiddag op het bankje daar naar te luisteren. Ook het orgel in de kerk vond ik fascinerend, net als de plaatselijke fanfare Mozart. Daar heb ik zelfs nog even gespeeld als trompettist."

Vanaf zijn zevende jaar kreeg Hannes pianolessen van Tiny Manneke, de dorpsorganiste. Zij wist na twee jaar niet zo goed wat ze verder met hem moest en stuurde hem naar de muziekschool in Goes. "Toen ik tien jaar was, zijn we als gezin naar de Noord-Oostpolder verhuisd en heb ik daar les gekregen. Ik kreeg een privé docent die mij voorbereidde op het conservatorium. Natuurlijk waren er wel mensen die met Zeeuwse nuchterheid zeiden dat er geen hand vol maar een land vol goede pianisten is, maar ik wilde gewoon niets anders. Ik had echt niet het idee dat ik de wereld ging veroveren, maar ik ging doen wat ik het liefste doe: zo goed mogelijk spelen. Ik was ook altijd op zoek naar achtergrondinformatie over de componisten en de muziekstijlen; daar was ik heel gedreven in."
Op het conservatorium is het ideaal als je acht uur per dag kunt studeren. Hannes: "Ik had op mijn studentenkamer alleen een elektrische piano, dus ik was afhankelijk van de ruimte die beschikbaar was op het conservatorium. Maar in gedachten was ik altijd bezig met wat ik wilde spelen en hoe ik dat dan wilde. Mentaal studeerde ik wel meer dan acht uur per dag."
Al voor hij naar het conservatorium ging speelde Hannes op het Prinses Christinaconcours. "Daar kwam ik bovendrijven", zegt hij bescheiden, "en dat leverde mij concertjes op en podiumervaring. Ik heb geluk gehad met goede docenten die mij konden vormen, zoals Jan Wijn. Hij gaf mij altijd net dat zetje dat ik nodig had. Toen ik in 2010 de derde prijs op het Elisabeth Concours won, ging er een wereld voor mij open, letterlijk en figuurlijk. Mijn agenda staat nu vol met concerten over de hele wereld. En ik raak nooit uitgestudeerd. "
Hannes Minnaar is ook als kamermusicus actief. Met zijn Van Baerle Trio won hij prijzen op concoursen te Lyon en München. In 2014 traden zij in de serie Rising Stars op in de meest toonaangevende zalen van Europa. Hij werkt ook samen met musici als Janine Jansen, Isabelle van Keulen en Mischa Maisky.


Het concert in de Driekoningenkerk in Noordgouwe is op zaterdag 10 februari. Het programma bevat werken van Bach, Schubert, Tschakovsky en Rachmaniov. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten à € 12,50 aan de kassa of via mariondeleeuw@zeelandnet.nl

Meer berichten