Zomer en winter stookt de buurman en hangt er een dikke rookwolk in de straat, die doortrekt in het huis van Ton en Diana. FOTO: Anneke Flikweert
Zomer en winter stookt de buurman en hangt er een dikke rookwolk in de straat, die doortrekt in het huis van Ton en Diana. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

's Nachts word ik wakker van een astma-aanval

Ton en zijn vriendin Diana kochten zes jaar geleden hun huis in Zonnemaire. Een prettige plek zochten ze, in Zeeland of Brabant. Oorspronkelijk woonden ze in Den Haag maar ze wilden graag landelijk wonen. Na lang zoeken vonden ze hun huis, in Zeeland, Zonnemaire.

door Anneke Flikweert

ZONNEMAIRE- Ze waren tevreden in hun nieuwe stekje in Zonnemaire. Totdat, zo'n twee jaar geleden, hun overburen iets veranderden aan hun schoorsteen, brandstof en/of stookgedrag, waardoor het tweetal nu veel overlast van rook ervaart. "Ik wil geen overlast," legt Ton uit. "Het is heel ongezond om in fijnstof en rookgassen te zitten. Ik heb me, de afgelopen tijd, diepgaand ingelezen en vaak gesproken met experts, zoals van 't Vegertje in Zierikzee, om te begrijpen wat er hier fout gaat qua stookgedrag. Het is nog toegenomen sinds de buurman begin vorig jaar de trekkap verving. Sindsdien is het hier onhoudbaar. Buitenshuis maar zelfs ook binnen, overal dringt het door en veroorzaakt het overlast. Zomer en winter stookt men en hangt er een dikke rookwolk in de straat, die doortrekt in ons huis. Ik loop met prikkende, tranende ogen en 's nachts word ik rond 3 uur wakker van een astma-aanval. Dan weet ik niet waar ik het zoeken moet, want er is nergens frisse lucht. Dan loop ik te zoeken: 'Waar is mijn Ventolin-puffertje.' Ik heb nu echt lást en dat terwijl ik nog nooit iets aan mijn longen heb gehad in 60 jaar. Het is niet zo dat ik last heb van alle mensen die een open haard stoken, er wonen hier rond de kerk wel twintig mensen met een (open) haard waar ik geen last van heb. Het gaat mij erom dat bij de overburen het rookkanaal niet goed werkt en dat er onkundig wordt gestookt. Daarbij vermoed ik dat het hout wat gestookt wordt te nat is, waardoor de verbranding onvolledig is. Dat geeft een heel penetrante lucht, alsof er spoorbiels of teer wordt gestookt. Het smoren van de kachel-luchttoevoer veroorzaakt hetzelfde ongewenste effect en is bewezen erg slecht voor de volksgezondheid."
Het liefst zouden Ton en Diana de zaak samen met de buren oplossen. Ook andere buren klagen over de rookoverlast, maar vinden het moeilijk om er iets over te zeggen. Ton: "Vorige week vroeg ik aan de overburen: "Kijk gewoon even mee, kijk zelf eens wat er uit je schoorsteen komt", maar zelfs dat werd geweigerd. Het was weer heel erg met de rook. 'Is het schoorsteenbrand?' vroeg een buurtbewoner zich zelfs af. Ik ben van goede wil, maar kan eigenlijk gewoon geen kant meer op, nu overleg niet mogelijk blijkt. Je kunt je ogen sluiten voor wat je niet wilt zien, je oren dichthouden voor wat je niet wilt horen, maar je kunt niet stoppen met ademen om iets niet te willen inademen."
Vorige week hadden de twee een gesprek met wethouder Jacqueline van Burg, om te kijken of de gemeente kan meehelpen de situatie te verbeteren. Mediation zou een oplossing kunnen zijn. "Wij staan overal voor open. Een andere kap op de schoorsteen zou al een verbetering kunnen zijn. Dat advies hebben de buren ook gekregen van de gemeente, maar zo'n advies kun je ook gewoon negeren. Het is eigenlijk zo eenvoudig op te lossen. Denk goed na wat en hoe je aan het stoken bent, zou ik in het algemeen willen zeggen. Wij zouden het ook fijn vinden als er een luchtkwaliteitsmeting plaats zou kunnen vinden, zodat er duidelijkheid komt. Het voelt goed dat we ons verhaal hier kwijt kunnen."

 

 

 

Meer berichten