De entree en foyer van FiZi worden gerestyled. "Dit wordt een grote verbetering voor de uitstraling van FiZi." VISUAL: Set 98
De entree en foyer van FiZi worden gerestyled. "Dit wordt een grote verbetering voor de uitstraling van FiZi." VISUAL: Set 98 (Foto: Set 98)

'Zonder ons zouden er echt wat lichtjes uitgaan'

Bezoekers van FiZi hebben allemaal wel eens in een lange rij gestaan om een kaartje te kunnen kopen. Dat is veranderd: er zijn nu E-tickets te koop, zodat de filmliefhebber meteen door kan lopen naar de foyer. Ook daar wordt het een en ander veranderd om een huiselijker sfeer te creëren. Restylen noemt voorzitter Remko Delfgaauw het.

door Willemien Lemkes

ZIERIKZEE - "De missie van FiZi is: een steeds sterkere plek krijgen binnen de Schouwse samenleving. Dat kunnen we bereiken door goed naar onze gasten te luisteren en ons best te doen om hen een leuk avondje-uit te bieden", zegt Remko Delfgaauw. "We hebben vorig jaar een enquête gehouden onder de bezoekers, waar we 250 reacties op hebben gekregen. Zo kregen we een redelijk goed beeld van hun wensen. Zij vonden bijvoorbeeld het filmaanbod goed, maar de gastvrijheid minder. De wachtrij bij de kassa en in de pauze bij de bar voor koffie of een drankjes vonden zij te lang. Daar zijn we aan gaan werken."

Kortere wachtrij

Die wachtrij bij de kassa is sterk verminderd door het aanbod van E-tickets. Die zijn zelfs 50 cent goedkoper dan een gewoon kaartje. Ook de capaciteit van de bar is vergroot. "We hebben nu twee snelle koffieautomaten. Aan de gastvrijheid gaan we nu verder werken. De mensen die de enquête hebben ingevuld vinden dat de sfeer in de foyer wel warmer mag. Ook vinden ze de akoestiek door alle harde materialen niet prettig. We hebben Simone van Lint van SET 98 om advies gevraagd. Zij is in verschillende theaters gaan kijken en heeft een mooi plan opgesteld."

Veranderingen

In het plan vallen de rode banen op die langs de muur worden aangebracht. Daarop komen de filmposters mooi uit. De balie in de entree wordt naar voren geschoven, zodat er eerst een kaartje wordt gekocht en daarna de jas opgehangen kan worden. Mensen met een E-ticket kunnen meteen doorlopen. In de entree worden grote posters opgehangen. Dat gaat ook in de toiletgroep gebeuren; het plafond wordt er donker en er komen grote zwart-witposters van oude films op de deuren.
De foyer krijgt een grotere make-over. Langs de wand komt een verhoging met vloerbedekking en langs de wanden komt stof. Een lange bank wordt met stof bekleed. Dit moet de akoestiek aanzienlijk verbeteren, ook door de gordijnen van zware rode velours. "Maar de authentieke delen van de Weverij blijven behouden", verzekert Remko. De oude muren en de gewelven blijven zichtbaar. Door op de vloer een paar vloerkleden te leggen en de tafels te vervangen door ronde houten tafels en caféstoelen ontstaat een warmere sfeer.
Remko Delfgaauw ziet het helemaal zitten. "Dit wordt een grote verbetering voor de uitstraling van FiZi. Wij hebben zeker een toegevoegde waarde voor Schouwen-Duiveland. Zonder ons zouden er echt wat lichtjes uitgaan op het eiland. Bij ons kun je dagelijks voor cultuur terecht."

De restyling gaat € 50.000,- kosten. Van de Ladies' Circle Schouwen-Duiveland is een bedrag van € 1560,- ontvangen. FiZi heeft zelf € 10.000,- gespaard en voor de rest worden serviceclubs, de gemeente, Stichting Renesse en andere fondsen aangeschreven. De werkzaamheden vinden plaats eind juni/begin juli. FiZi gaat dan twee weken dicht.

Kijk voor meer informatie en het filmaanbod op de website van FiZi.

www.fizi.nl

Meer berichten