Els Coppens van erfgoedadviesbureau Artefact legt uit dat de botresten op de verschillende vindplaatsen ook in een andere richting begraven lagen. Achter haar Constance van der Linde en Dante de Ruijsscher.
Els Coppens van erfgoedadviesbureau Artefact legt uit dat de botresten op de verschillende vindplaatsen ook in een andere richting begraven lagen. Achter haar Constance van der Linde en Dante de Ruijsscher. (Foto: Anneke Flikweert)

Botten in Bru: 'Het was een bijzondere ontdekking'

Ze waren gewoon hun ding aan het doen, de mannen van Loonbedrijf Van der Maas uit Oosterland, op vrijdag 2 februari. De muziektent in Bruinisse moest afgebroken worden, in opdracht van de gemeente en even na etenstijd raakten ze een waterleiding- die dingen liggen nou eenmaal altijd daar waar je ze niét verwacht.

door Anneke Flikweert

BRUINISSE- In een mum van tijd stond de plek waar ze met grondverzet bezig waren vol water. "Maar we ontdekten ook nog wat anders: botten en schedels!" En wat doe je dan in zo'n geval? "We hadden nog nooit eerder zoiets meegemaakt, dus we belden gelijk met onze baas en die nam weer contact op met de gemeente en vervolgens werd het werk stilgelegd. Pas later hoorden we dat het om een voormalig kerkhof ging op die plek, maar dat wisten we toen nog niet, dus het was wel een bijzondere ontdekking. Het is wel heel interessant om nu gaandeweg te ontdekken wát er hier allemaal gevonden wordt door de archeologen."

Afgelopen dinsdagmiddag was er een korte rondleiding aan de Korte Ring te Bruinisse, waar de menselijke resten gevonden werden. Projectleider Mariëlle Schenk en Jan Quist van de gemeente Schouwen-Duiveland en archeoloog Neelson Witte gaven tekst en uitleg over de locatie en wat er tot nu toe bekend is. "Alle lof voor het loonbedrijf en de aannemer," vertelt Neelson Witte. "Dit noemen wij een 'toevalsvondst' en er moet op zo'n moment heel snel geschakeld worden, want er moet zo min mogelijk oponthoud ontstaan en tegelijkertijd willen we zorgvuldig en respectvol omgaan met de gevonden botresten. Eerst moet er een hoop papierwerk ingevuld worden: er is een draaiboek en er moet van te voren bedacht worden wat het doel is van onze bezigheden. Vervolgens schakelden we een aantal archeologen in, die de vindplaats onderzoeken en de menselijke resten veilig stellen."

Els Coppens was in de afgelopen week bezig met veldwerk, namens erfgoedadviesbureau Artefact, ondersteund door Dante de Ruijsscher en fysisch antropoloog Constance van der Linde van 'Tot op het Bot.' "Kijk, de botten van lichamen hier in de hoek liggen in een andere richting dan de resten in de andere hoek. Die andere botten liggen zelfs in restanten van een kist. Misschien zijn deze mensen ooit overleden tijdens een epidemie, aan de pest bijvoorbeeld. Daar kunnen de kalkresten die we op de botten vinden op wijzen. Dat gaan we uitzoeken in ons depot in Zaamslag: daar worden de botten gewassen en geanalyseerd. Daarbij worden de leeftijd, het geslacht en de lichaamslengte bepaald en ook eventueel aanwezige ziekten vastgesteld, om zo de gezondheidssituatie van destijds te schetsen. Als we alles in kaart gebracht hebben, worden de botresten op het kerkhof begraven: ze blijven in Bruinisse." Tot nu toe werden de resten van ongeveer 20 personen opgegraven, op een diepte van 30 tot 40 centimeter. Het voormalige kerkhof was in gebruik tot in de 19e eeuw. Aanstaande vrijdag, 23 februari, zullen de archeologische werkzaamheden voltooid zijn en is alles weer gereed voor de rest van 'Plan Hoep.'

In 1467 werden de schorren beoosten Duiveland bedijkt. In het jaar 1470 verleende de Abt van Middelburg Jan van 's Gravenzande officieel toestemming tot de bouw van een kerk in Bruinisse. Op 5 januari 1945 werd door de geallieerden een bombardement op Bruinisse uitgevoerd. Drie kerken werden vernield en 158 huizen, 109 huizen raakten zwaar en 184 licht beschadigd.

Na de inundatie en het bombardement werd een nieuw kerkgebouw neergezet voor de Hervormde Gemeente Bruinisse, in 1952, schuin op de plek waar de vroegere kerk stond. Zo kon het gebeuren dat de muziektent, die na de watersnoodramp door de bevolking van de gemeente Gorssel geschonken werd, op de plek van de vroegere begraafplaats gebouwd werd.

Meer berichten