Foto: Mariska den Hartog

Afval scheiden is eigenlijk best leuk

De een is er enthousiaster over dan de ander: sinds dit jaar moeten we op Schouwen-Duiveland ons afval extra goed scheiden onder het mom 'Afval scheiden loont'. Met al die verschillende rolemmers hebben we onderhand wel een heel milieupark bij ons huis. Ondergetekende scheidt haar afval braaf tot op het kleinste plastic zakje. Maar is de rest van het eiland er ook al aan gewend?

door Mariska den Hartog

BURGH-HAAMSTEDE - Het ging niet zonder slag of stoot, het vervangen van alle rolemmers en het uitdelen van de nieuwe voor plastic en drankkartons. Mensen zaten zonder of wisten niet meer wanneer welke rolemmer naar buiten moest. Zo stond er in sommige kernen geregeld een heel kleurenpalet aan rolemmers aan de straat. Weet je zeker dat er in ieder geval een van de drie geleegd wordt. En de grijze zak met huisvuil mag ook niet meer op de stort gebracht worden. Zo langzamerhand komen we er toch echt niet meer onderuit om ons afval zo goed mogelijk te scheiden. Een rondvraag leert dat het al heel wat mensen heeft aangezet tot bewuster omgaan met hun afval. Els Bothoff-Kelkens was er naar eigen zeggen al bewust mee bezig, maar een tikje lui. "Nu doe ik het veel beter. Na het eten klaarmaken loop ik met mijn afvalbak langs de verschillende rolemmers en gooi alles gescheiden weg. Daarvoor verdween het nog weleens allemaal in de grijze, uit gemakzucht. Ik spaar nu ook het 'vieze' plastic, wat ik zonder die rolemmer niet durfde vanwege de muizen." De grijze bak is bij Els lang niet vol en zou maar eens in de vier of zes weken geleegd te hoeven worden. Of ze dat in de zomer volhoudt, vraagt ze zich wel af.

Nieuwe prullenbak

Voor sommigen is het bijna een sport geworden. Marcel Willemse schafte speciaal een nieuwe prullenbak voor in huis aan. "Hij heeft drie vakken. Rest, plastic en groen kun je apart erin gooien, Echt handig. Het leuke is dat je er heel enthousiast van wordt. Ik deed het eigenlijk niet, had altijd een grijze bak helemaal vol. Ik merk nu een enorm verschil en word daar vrolijk van." Door de plastic bak is Marcel gaan omdenken. "Hoeveel moeite is het nou eigenlijk? Het geld moet niet de insteek zijn, dat je niet betaalt als je de bak niet laat legen. We doen het voor een beter milieu. Laten we niet kortzichtig zijn en het gewoon gaan doen."

Natuurlijk blijven er ook punten van aandacht. Zo weegt plastic bijna niets en een rolemmer vol plastic dus ook niet. Zet je die aan de straat wanneer het hard waait, dan pakt dat niet altijd goed uit. Leo Nouwen van Waste Bag Challenge Schouwen-Duiveland heeft dat al ondervonden. "Enerzijds zijn we natuurlijk blij dat het apart ingezameld wordt, maar anderzijds komen we meer plastic afval op straat en in de natuur tegen. Het waait eruit bij het legen. De eerste paar keer hadden we nog eens de pech dat er een windkracht 8-9 stond, waardoor veel kliko's omvielen. Ik heb alleen in de wijk toen al vier grote vuilniszakken met afval van straat en uit de sloten gevist."

Jaarlijks produceren we op Schouwen-Duiveland gemiddeld driehonderd kilo aan huishoudelijk restafval per huishouden. Dat moet volgens landelijke richtlijnen in 2020 teruggebracht zijn naar honderd kilo per huishouden. Daarom is de gemeente Schouwen-Duiveland sinds 1 januari 2018 gestart met 'Afval scheiden loont'.

Meer berichten