Foto: Anneke Flikweert

'Jongeren: laat je stem horen!'

Op de verkiezingslijsten van de politieke partijen staan ook behoorlijk wat jongeren, vandaar dat Ons Eiland aan hen vroeg waar die politieke interesse vandaan komt. Allereerst Davey Herfst. Davey Herfst (21) uit Noordgouwe staat op de tiende plaats van Leefbaar Schouwen-Duiveland voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schouwen-Duiveland.

door Anneke Flikweert

NOORDGOUWE- "Ik vind het belangrijk om inspraak te hebben bij besluitvorming en voor je rechten op te komen. Daarom roep ik iedereen op te gaan stemmen op 21 maart, ook al is het op een andere partij dan Leefbaar Schouwen-Duiveland." De aanleiding voor zijn eigen eerste schreden op het eilandelijke politieke pad? "Je zult het niet geloven: ik was net achttien geworden en op een gegeven moment werden er geen boetes meer uitgedeeld wanneer honden op straat poepten. Ik was daar fel tegen en ik zocht een partij die mij aansprak. Uiteindelijk kwam ik bij LSD uit en ik zat de afgelopen drie jaar in de schaduwfractie." De aanleiding vindt Davey achteraf gezien misschien onbelangrijk en onbenullig, maar het principe van je mening laten horen koestert hij nog steeds. "Als je het niet eens bent met zaken die op het eiland spelen, moet je dat laten weten."

Davey vindt het goed dat LSD een lokale partij is. "Je bent zo volledig onafhankelijk van de landelijke politiek en doordat de partijleden bij landelijke verkiezingen ieder op een andere partij stemmen, krijg je een grote diversiteit. Zo heb je ook echte discussies met elkaar en je houdt elkaar scherp." Niet iedereen in Daveys omgeving snapt zijn politieke betrokkenheid. "Ik merk binnen mijn vriendenkring dat er nog steeds een vooroordeel is over deelname van jongeren in de politiek. Wat mij betreft laat Leefbaar met de kandidatenlijst én raadsleden juist zien dat ook voor de jeugd een belangrijke rol in de politiek is weggelegd, wij zijn de nieuwe ouderen nietwaar? Ik wil de aankomende vier jaar de leefbaarheid en kansen van jongeren in de gemeenteraad een prominentere rol geven."

In de zomer is er van alles te beleven voor jongeren op Schouwen-Duiveland, stelt Davey vast. Lekker uitgaan in Renesse, evenementen als Concert at Sea, Beachboom, de Havendagen en de Visserijdagen zorgen voor vermaak én werk. Davey: "Maar buiten het seizoen is dat een stuk minder. Juist dán moeten er kansen voor jongeren gecreëerd worden, om aan de slag te kunnen en te blijven, sámen met de gemeente. Zorg voor interessante stageplekken, waardoor jongeren hun carrière hier op Schouwen-Duiveland starten, in plaats van in de Randstad. We willen graag startersbanen en startershuizen voor onze jongeren. De jeugd heeft immers de toekomst en als we ze niet binden, dan zijn we ze kwijt. Verder zou een betere verbinding met grote steden prettig zijn. Maar ik denk ook aan het hierheen halen van opleidingen, zoals in de richting van toerisme, horeca of aquatische opleidingen. Het is belangrijk om jongeren bij te politiek te betrekken en ze ook te horen, bijvoorbeeld door projectmatig jongeren met verschillende achtergronden te laten meedenken."

Davey Herfst woont alweer 21 jaar op Schouwen-Duiveland en is geboren en getogen in Noordgouwe. Na de middelbare school in Zierikzee studeerde hij bedrijfskunde aan de Hogeschool Zeeland en behaalde zijn diploma binnen vier jaar. Sinds vorig jaar studeert hij rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens zijn studie aan de HZ raakte hij actief betrokken bij LSD.

Meer berichten