Van links naar rechts: Sven Boonman, Jeanine de Bree, filmmaker Janet van den Brand, Daan Rentmeester, cameraman Timothy Wennekes en Koen Brouwer. FOTO: Anneke Flikweert
Van links naar rechts: Sven Boonman, Jeanine de Bree, filmmaker Janet van den Brand, Daan Rentmeester, cameraman Timothy Wennekes en Koen Brouwer. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Boer worden is een soort roeping'

"Ik heb nooit getwijfeld of ik echt boer wil worden," zo begint de trailer van de documentaire Ceres, over kinderen die later de boerderij van hun ouders willen voortzetten.

door Anneke Flikweert

ZONNEMAIRE- Documentairemaakster Janet van den Brand volgde de kinderen anderhalf jaar lang en schetst zo een mooi rond geheel van het leven op de boerderij in de verschillende seizoenen. Het is een poëtische documentaire geworden, met prachtige muziek die de beelden omlijst. Bij Koen Brouwer uit Kerkwerve (14) hebben ze een melkveebedrijf, Jeanine de Bree (12) uit Zonnemaire woont op een schapenboerderij, bij Daan Rentmeester (14) in Wolphaartsdijk hebben ze een akkerbouwbedrijf en Sven Boonman (14) uit Wemeldinge weet alles van fruitteelt.

In februari ging de documentaire in première op het filmfestival in Berlijn, in het bijzijn van 3 van de 4 hoofdrolspelers. Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat de opnames voltooid werden en Janet van den Brand en cameraman Timothy Wennekes ontmoetten de vier kinderen en hun familie vorig weekend bij de familie De Bree, om gezellig bij te praten én om te genieten van alle verse lammetjes. "Als we nu hierheen rijden, voelt het een beetje als naar huis rijden," bedenkt Janet van den Brand. "Het lijkt me misschien mooi om over tien jaar een vervolg te maken, om te kijken wat er van de dromen van de kinderen terecht is gekomen."

"Ik wilde graag een film maken over het boerenleven, maar ik wist nog niet precies in welke richting," vertelt Janet van den Brand. "Uiteindelijk ontstond de documentaire heel organisch. Ik kwam via een kennis Koen tegen en dat klikte meteen. We zaten een half uur in het kippenhok en Koen vertelde me van alles. Via via kwam ik in contact met de andere drie kinderen. We begonnen met filmen in november 2015, toen waren het echt nog kinderen. Inmiddels zijn het al echte pubers. Ze vertellen over hun dromen en ik kan me daar goed in verplaatsen. Mijn opa had destijds een koeienboerderij op Oostvoorne en ik vond dat prachtig. Heel veel ideeën kwamen van de kinderen zelf. Ik maakte het frame en zij kleurden het in. En voor sommige shots moest ik lang wachten, zoals de geboorte van een kalfje. Het was heel leerzaam om te ervaren hoe jonge kinderen al zo'n enorme toewijding kunnen hebben."

De ouders van de kinderen vinden het een mooie film voor de agrarische sector. Ze vinden het ook leuk dat hun kinderen het bedrijf willen voortzetten, maar houden hun hart vast als het gaat om allerlei regelgeving. "Boer worden is een soort roeping."

Koen Brouwer helpt nu ook al mee op de boerderij en ziet later vooral op tegen de administratie. Bij Jeanine de Bree heeft nu de helft van de 250 schapen gelammerd. Zij helpt mee met voeren en verlossen. Daan Rentmeester houdt zich graag bezig met nieuwe technieken en hij denkt dat bedrijven alleen maar groter zullen worden. Sven Boonman vindt de vrijheid het leukst als het gaat om fruitteler zijn. Niet iedereen weet wat boer worden inhoudt. "Mensen denken dat boer zijn makkelijk is. Ze weten niet dat er meer achter zit dan alleen rondrijden op een trekker."

De film Ceres zal in 2019 worden uitgezonden door de EO, wanneer is nu nog niet bekend, maar Ons Eiland houdt iedereen op de hoogte. Verder is Ceres uitgekozen voor de nationale selectie op Docville 2018. De film wordt vertoond op 28 maart om 20.00 uur in Kinepolis in Leuven. Er is al een Belgische distributeur voor de film, een Nederlandse volgt hopelijk spoedig.

Meer berichten