Ionela Beserman te midden van D66 partijgenoten. FOTO: Evelein Mesman
Ionela Beserman te midden van D66 partijgenoten. FOTO: Evelein Mesman (Foto: Anneke Flikweert)

'Ik ben op dit moment de jongste, maar zo voelt dat niet'

Jongeren en politiek: het gaat écht samen. Op de verkiezingslijsten van de politieke partijen staan ook behoorlijk wat jongeren. Deze week vroeg Ons Eiland aan Ionela Beserman, 19 jaar oud, uit Bruinisse waar haar politieke interesse vandaan komt. Ionela staat op de vijfde plaats van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schouwen-Duiveland en zit in 6 vwo op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee.

door Anneke Flikweert

BRUINISSE- "In 5 vwo begon ik mij te oriënteren op mijn toekomst," kijkt Ionela terug. "Uiteindelijk kwam ik bij bestuurskunde en politiek uit. Op dit moment ben ik er nog niet helemaal uit of ik ga studeren in Tilburg of in Nijmegen. Ik heb ook bij allerlei andere opleidingen in verschillende plaatsen gekeken. Ik wil graag in een niet te grote stad studeren en ik wil heel graag groen om me heen. Dat laatste komt misschien doordat ik al heel lang bij de scouting betrokken ben." Ionela wist in elk geval zeker dat ze later met een vwo-diploma de middelbare school wilde verlaten. "Ik wist ook zeker dat ik graag universiteit wilde doen. Bestuurskunde interesseert mij omdat het een studie is over hoe je beleid maakt."

In augustus 2017 werd Ionela lid van D66. "Ik ben op dit moment de jongste, maar zo voelt dat niet. Anderen hebben misschien meer ervaring in de politiek of levenservaring, maar ik heb ook mijn eigen inbreng en ik durf daar best over te praten. Bij een paar speerpunten, zoals jongeren en cultuur, willen ze heel bewust weten wat ik daarover te melden heb. En zij weten dan misschien weer meer dingen over ouderen."

Wat Ionela vooral aansprak bij D66? "Onderwijs natuurlijk, omdat ik daar zelf mee te maken heb en D66 daar erg mee bezig is. Maar ook zaken als duurzaamheid en 'Koester de Kust'- over Brouwerseiland. Ik vind ook dat er veel meer te doen moet zijn voor mensen hier op Schouwen-Duiveland, dan blijven mensen eerder 'plakken.' " Ionela vulde ook de Kieswijzer in en ook daarvan was de uitslag: D66. Sinds 2005 is Ionela actief betrokken bij Scouting Bruinisse. Op dit moment begeleidt ze er de meisjes tussen de 7 en 11 jaar. "Natuur en duurzaamheid krijgen daar veel gewicht. Kinderen zijn heel nieuwsgierig naar beestjes en plantjes. Die beestjes bestuderen ze dan uitgebreid in een potje."

De kans dat Ionela ook echt gekozen wordt voor de gemeenteraad door voorkeursstemmen is niet zo groot, vertelt ze. "Bij de vorige verkiezingen hadden we één zetel, dus verdubbelen zou al heel mooi zijn. Voor mij is voorlopig mijn studie heel belangrijk, al blijf ik D66 wel meehelpen. Ik hoop over een jaar of 5 tot 10 bij een ministerie of gemeente aan het werk te zijn. Dat zou me erg leuk lijken. Je bent dan toch bezig met beslissingen die invloed hebben op het leven van mensen. Wat de toekomst betreft denk ik dat de wereld erg gaat veranderen. Mensen willen graag vooruit, maatschappelijk en economisch, maar dat zal niet altijd meer het geval kunnen zijn. Verder lijkt het me goed als we minder in hokjes gaan denken en elkaar gemakkelijker accepteren.En natuurlijk moeten we de natuur koesteren."

Ionela's oproep aan jongeren: "Het is best slim om geïnteresseerd te zijn in de politiek, omdat ze daar alle beslissingen over je nemen. Vul vooral de Kieswijzer in, als je nog niet weet wat je gaat stemmen. En maak gebruik van je stemrecht, want hier in Nederland kúnnen we immers stemmen. En natuurlijk kun je ook lid worden van een partij. Dat is leerzaam én gezellig."

Meer berichten