Tijdens de laatste dagen van de winter werd in Oostkapelle al stevig geklust voor onze Zeeuwse Bijen door (van links naar rechts) Wim Louws, vrijwilliger onderhoud Hof van Heden, Sylvia Tuinder, SLZ en Peter Geene, ambassadeur van De Groene Kerk. FOTO: CARRIE FREDERIKS
Tijdens de laatste dagen van de winter werd in Oostkapelle al stevig geklust voor onze Zeeuwse Bijen door (van links naar rechts) Wim Louws, vrijwilliger onderhoud Hof van Heden, Sylvia Tuinder, SLZ en Peter Geene, ambassadeur van De Groene Kerk. FOTO: CARRIE FREDERIKS (Foto: Carrie Frederiks)

Laat Zeeland deze zomer zoemen

Op 9 en 10 maart houdt Nederland Zoemt een bijenwerkdag. Dan gaan mensen aan de slag voor de wilde bij en zaaien bloemen, planten struiken en bomen of plaatsen bijenhotels.

Zeeland - Dat wilde bijen het beter krijgen is hard nodig want het gaat niet goed met onze bijen. De helft van de soorten wordt bedreigd en dat terwijl ze zo belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving en zorgen letterlijk voor de kers op de taart en de aardbeien onder de slagroom.jen hebben nestelruimte nodig voor hun larven. Sommige soorten graven zelf een gangetje in het zand of tussen de klinkers. Andere nestelen liever in holle ruimten zoals stengels en muurspleten.

Omdat er steeds minder geschikte plekken zijn moeten de bijen een handje worden geholpen en worden er tijdens bijenwerkdag steilwandjes aangelegd en bijenhotels gemaakt. Sylvia Tuinder, communicatiemedewerker bij Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) legt uit hoe bijen hun nestje maken: "Dat is zo grappig. Eerst kruipen ze in een gaatje van een holle stengel en leggen een stuifmeelkorrel neer. Daarna kruipen er achterstevoren weer in om een eitje te leggen. Dat herhalen ze een paar keer. Als er zo'n vijf eitjes in zitten, maken ze het gaatje dicht."
De Hof van Heden in Oostkapelle is een van de locaties waar ze meedoen aan de bijenwerkdag. Peter Geene en Wim Louws vertellen dat ze een steilwand willen gaan maken; een heuvel van zo'n 10 m2. Louws: "Dat is natuurlijk een miniplekje maar het is ook om de jeugd te leren hoe de natuur in zijn werk gaat. Later willen we ook een bijenhotel realiseren in de Snoeptuin. Geene: "Het gebeurt vaak dat er maar weinig gaatjes van een hotel zijn afgesloten. Dan zitten er, omdat er te weinig inheemse planten staan, bijna geen bijen in de buurt. Eigenlijk heeft
Betegelde tuinen, geen onkruid… we zijn gewoon te netjes."

Iedere bij heeft zijn favoriete voedsel. Ze lusten de nectar van onze moderne tuinplanten wel, net zoals wij ook wel eens een tropische cocktail drinken, maar ze gedijen er niet goed op. Tijdens de bijenwerkdag kunt u op zes locaties de handen uit de mouwen steken, maar u kunt ook in uw eigen tuin aan de slag: Een bijenhotel ophangen, inheemse bloemen zaaien en wat paardenbloemen, grasklokjes of klaver laten staan. Gewoon doen….voor de bijen.

www.landschapsbeheerzeeland.nl onder nieuws & activiteiten

Meer berichten