Een aantal agenten ordent de binnengekomen aanvragen. Van links naar rechts Freek Hullekes, Jan Willem van Bree, Richard den Boer en Chris van der Veen. FOTO: Anneke Flikweert
Een aantal agenten ordent de binnengekomen aanvragen. Van links naar rechts Freek Hullekes, Jan Willem van Bree, Richard den Boer en Chris van der Veen. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Of we een stripper konden leveren'

Een bijzondere oproep in de afgelopen weken, van de politieagenten van het bureau Schouwen-Duiveland en hun collega's van Bureau Handhaving. Deze donderdag, 5 april, kunnen de inwoners van Schouwen-Duiveland de politieagenten 'inhuren' voor een hele middag en avond, vertelt wijkagent Douwe de Vries in een filmpje op Facebook.

door Anneke Flikweert

SCHOUWEN-DUIVELAND - "Waar wilt u ons hebben?" vraagt Douwe de Vries in het filmpje. "Wilt u ons hebben op een speelpleintje, waar veel overlast is? Of in uw wijk, waar te hard wordt gereden? Of wilt u gewoon met ons op de koffie? U mag misschien met ons meerijden, een ronde door de wijk? U zegt het maar. U bent aan zet! 5 april komen wij bij u in de wijk."

Rent a Cop is een landelijk project, waar in Zeeland nog nooit eerder ervaring mee opgedaan werd, vertelt Richard den Boer, operationeel expert GGP. "Het doel is dat we dichtbij de burger komen, zodat we weten wat er speelt in de wijk. De burger meldt dingen minder snel bij de politie en daar willen we zo verandering in brengen. Spreek ons aan,is de boodschap. Soms lezen we bijvoorbeeld op Facebook over auto-inbraken, maar heeft niemand melding gedaan. Het gaat om een gecombineerde actie van politie en handhaving. Als het gaat om de leefbaarheid in wijk, dan hebben we het over handhaving, maar betreft het echt overlast, dan is dat een politietaak."

Nu zullen misschien sommige inwoners van Schouwen-Duiveland zeggen dat de politie beter boeven kan gaan vangen, deze donderdag, maar dan weten ze niet precies wat de actie Rent a Cop precies inhoudt. Richard den Boer: "Eigenlijk hadden wij op 5 april een teamoverleg staan. Maar in plaats van praten óver de wijk, hebben wij besloten dat we liever de wijk ingaan. Er is een heel draaiboek opgezet, door de wijkagenten in combinatie met mij. Daarnaast gaat het gewone politiewerk vanzelfsprekend door. We werden verrast door de reacties en aanmeldingen; in totaal kregen we 100 tot 120 verschillende aanmeldingen en er komt nog dagelijks iets bij. Daar gaan wij een keuze uit maken: we willen zo veel mogelijk dingen aanpakken die dag. Dat betekent dat we niet statisch ergens urenlang verkeerscontroles gaan doen. We willen op allerlei plekken zichtbaar zijn deze donderdag en ondertussen dingen aanpakken. En nee, er werd ook gevraagd of we een stripper konden leveren: daar lachen we dan om, maar dat is geen taak voor ons." Andere 'suggesties' via Facebook: een politie escorte naar het ziekenhuis als de bevalling inzet op de Zeelandbrug, sluipverkeer, maar ook kleuters die graag een kijkje nemen in een echte politieauto.

Deze donderdag zijn er zo'n 25 tot 30 politieagenten beschikbaar. Richard den Boer: "Die werken toch allemaal hier op het eiland, alleen in verschillende diensten. We gaan naar locaties toe en kijken of we overlast kunnen constateren. Daarbij zal het echt niet altijd om handhaving gaan, we gaan ook in gesprek met mensen."

Via Facebook Politieteam Oosterscheldebekken doet de politie live verslag van de acties die er zijn. Ook op donderdag zelf kunnen inwoners nog meldingen doorgeven.

Rent a Cop is een initiatief dat vaker bij de politie gebruikt wordt. Met het project komt de politie graag in contact met burgers om wijkproblematiek in kaart te brengen. Op die manier kunnen agenten ingezet worden op de plekken waar dat (in de ogen van burgers) écht nodig is.

Meer berichten