Gerard Oele met de VVN-handleiding. Daarnaast is er nog een zeer uitgebreid draaiboek om de verkeersexamens te organiseren. FOTO: Anneke Flikweert
Gerard Oele met de VVN-handleiding. Daarnaast is er nog een zeer uitgebreid draaiboek om de verkeersexamens te organiseren. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Nooit met je mobiel op de fiets!

Stoppen voor een rood licht en dan één voet op de grond zetten, naar links, rechts, links kijken als je oversteekt en nóóit, maar dan ook nóóit je mobiel gebruiken op de fiets.

door Anneke Flikweert

SIRJANSLAND - Volgende week, op 9, 10 en 12 april vindt voor de leerlingen van groep 7 en/of 8 van de basisscholen op Schouwen-Duiveland weer het praktisch verkeersexamen plaats. Het mooie is dat álle basisscholen meedoen. Deze donderdag, 5 april, werd het schriftelijk examen al afgenomen op de basisscholen zelf. Tijdens het praktisch verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de theorie goed kunnen toepassen in het echte verkeer. Basisschoolkinderen doen hun verkeerservaring op met een aantal vaste routes: naar school, sport, naar vriendjes. De route van het praktisch verkeersexamen gaat door de eigen woonomgeving van de kinderen. Er is geen vaste, landelijke dag bepaald voor het praktijkexamen. De scholen en organisatoren bepalen in overleg wanneer het praktisch examen plaatsvindt. Langs de route staan vrijwilligers die, aan de hand van een controlelijst, beoordelen of de leerlingen goed handelen.

Gerard Oele uit Sirjansland is de projectleider examens voor Schouwen-Duiveland van Veilig Verkeer Nederland. Het voormalig schoolhoofd vindt het leuk dat hij op zoveel scholen over het hele eiland komt. "En overal is de sfeer weer anders." Het moment van de uitslag is toch altijd weer spannend, weet Oele. "Ik heb zelf ook nog mijn verkeersdiploma, uit 1962 en ik weet nog hoe het voelde om dat te behalen. Ons doel is dat zoveel mogelijk kinderen slagen. Het gaat om het bevorderen van de verkeersveiligheid, met name bij kinderen. We zitten hier op Schouwen-Duiveland met een afstand naar het voortgezet onderwijs, waardoor kinderen een stuk naar de bushalte of naar school moeten fietsen. Dat verloopt niet altijd even veilig. We horen bij de top 10 van onveilige gebieden."

De VVN Verkeersexamens vinden altijd plaats in april. Dat heeft met het weer te maken. De praktijkexamens vinden plaats op drie locaties verdeeld over het eiland, zodat de verschillende basisschoolleerlingen daar gemakkelijk heen kunnen fietsen. Oele: "Misschien hebben leerlingen uit Zierikzee, Bruinisse of Burgh-Haamstede er wel voordeel bij ze het praktijkexamen in hun eigen bekende omgeving afleggen. Al moet ik wel zeggen dat alle scholen ook oefenen de laatste jaren."

De controleposten zullen bezet worden met de eigen vrijwilligers, gemiddeld 12 per dag, die goed geïnstrueerd zijn en consistent de controles uitvoeren en de nummers van de 258 deelnemende basisschoolleerlingen afkruisen. Gerard Oele: "Je moet er niet aan dénken dat er een kind de weg kwijtraakt. Zo van: 'We zijn nummer 17 kwijt.' Ze mogen elkaar ook niet inhalen, want dan klopt de nummering niet meer. En deze week moest ik de laatste aanvullingen verwerken in de lijsten. De organisatie is een flinke klus, maar het is dankbaar werk. Het is nog steeds fantastisch als een kind glundert omdat zijn of haar fiets goedgekeurd is en een stickertje krijgt."

Er zijn drie examenplekken. Maandag 9 april: 9.00-12.30 uur in Zierikzee. De start en finish zijn op de parkeerplaats van de Theo Thijssenschool. Dinsdag 10 april: 9.15-12.00 uur in Bruinisse vanaf het parkeerterrein bij de AH. Donderdag 12 april: 13:30-15:00 uur in Burgh-Haamstede vanaf het parkeerterrein achter voorheen het VVV-kantoor.

Meer berichten