"Dit is het gebied waarover ik schreef. Al die verdwenen inlagen en dorpjes. Hier lag Rengerskerke en daarmee begint mijn boek." FOTO: Anneke Flikweert
"Dit is het gebied waarover ik schreef. Al die verdwenen inlagen en dorpjes. Hier lag Rengerskerke en daarmee begint mijn boek." FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Het was eigenlijk een ellendige tijd, vandaar de titel'

Bram Coomans vertelt graag over het ontstaan van zijn eerste roman op een plek die er nauw mee verbonden is: bij de Heerenkeet. Daar zie je het landschap waarover hij schrijft. Liever gezegd: je ziet dat juist níét, want in 'Van God vergeten' draait het om het gevecht tegen het water en al die verschillende inlagen en dorpjes die verdwenen.

door Anneke Flikweert

SEROOSKERKE - Coomans werd geboren aan de zeedijk in Scharendijke en hij groeide op tussen de vrachtauto's van de buren: transportbedrijf Vaane. "Niet zo gek dat ik in de autotechniek terecht kwam. Daarnaast had ik echter een sterk natuurbesef in de genen, zoals elke Zeeuw. Dat ging steeds meer wringen." Bram Coomans hield zich bezig met natuur en milieu, volgde cursussen en gaf die later ook zelf. Op een gegeven moment vroeg Martin Wiersma hem of hij twee dagen in de week voor het IVN wilde werken. "Het was een gok, ook qua inkomen, maar die nam ik graag. Ondertussen werd mijn historisch besef geprikkeld door Cor Pols, van de Zeeuwsche Boekhandel in Zierikzee. Mijn moeder kocht daar een boekje en omdat ik van alles schreef en tekende, dachten zij en Cor Pols dat ik wel een fotoboekje over Scharendijke in oude ansichten kon schrijven. Dat werden uiteindelijk twee delen over Scharendijke en nog twee over Serooskerke. In mijn eerste boekje had ik veel te veel tekst. Te kostbaar, zei Cor toen, en daarom wilde hij me in natura uitbetalen. Ik wist precies wat ik wilde: drie boeken van A.J.F. Fokker, de vroegere voorzitter van het Waterschap Schouwen. Hij beschreef begin 1900 de hele geschiedenis van het Waterschap."

Bij het IVN schreef Bram Coomans ineens heel andere teksten. Hij ontwikkelde cursusmateriaal en daarbij kwam zijn taalgevoel van pas. Met in zijn hoofd een klein maar opmerkelijk voorval uit die drie boeken van Fokker groeide langzaam het idee om zelf een historische roman te schrijven. "Op een gegeven moment begonnen ze met Plan Tureluur, waarin het landschap van rond 1400 zichtbaar werd, compleet met oude kreekpatronen. Ik vond het een fascinerend idee dat heel Schouwen er destijds zo uitzag. 'Hoe moet het geweest zijn om hier te wonen?' vroeg ik me af. Ik ging lezen en dingen uitzoeken. Uiteindelijk werd mijn boek een combinatie van feiten en fictie. Het idee sudderde jarenlang, maar toen ik eenmaal begon, schreef het verhaal zichzelf. Dat betekende dat ik vaak weer nieuwe informatie moest zoeken. Over de werking van een standerdmolen bijvoorbeeld, als mijn hoofdpersoon, Symon, daar aan de slag gaat. Of over de dijkage, want Symon begint als dijkwerker. Een belangrijk beroep. Dijken bouwen was van levensbelang. Maar met de toen beschikbare materialen en technieken was men niet opgewassen tegen de kracht van wind en water. Dijkdoorbraken waren aan de orde van de dag en vele inlagen met dorpen moesten worden prijsgegeven. Het was eigenlijk een heel ellendige tijd, vandaar ook de titel."

'Van God vergeten' is te bestellen bij Boekhandel de Vries in Zierikzee en alle bekende boekhandels, maar ook via www.boekenbent.com en bij de schrijver zelf, voor €21,95.

'Van God vergeten' speelt zich af op Schouwen-Duiveland anno 1590. De twintigjarige dijkwerker Symon Lievensz. uit Serooskerke probeert zijn hoofd boven water te houden, te midden van hevige ontberingen. Auteur Bram Coomans verzorgt ook graag lezingen en cultuurhistorische excursies op aanvraag. Zie ook www.bramcoomans.nl

Meer berichten