Foto: Anneke Flikweert

'Nacht op een dak is iets tastbaars'

"Waar zijn mijn schoenen?" De leerlingen van docent Wouter Olree van Bouwen, Wonen & Interieur op Pontes Pieter Zeeman kleden zich om in hun werkplunje aan het begin van de lessen. Rode polo's, werkbroek, werkschoenen. Vervolgens vullen ze hun namen in op een aanwezigheidslijst van de Rotary Club Zierikzee. "Waarom moeten we dat eigenlijk invullen?" Wouter Olree: "Dan weten ze hoeveel bolussen en bitterballen er donderdag moeten zijn!"

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Volgende week donderdagmiddag, 19 april, is het zover. Dan wordt 'Nacht op een dak' geopend. De leerlingen van de derde en vierde klassen van Bouwen, Wonen & Interieur maakten in de afgelopen weken vier daken voor het Watersnoodmuseum, waarop maximaal honderd leerlingen kunnen gaan zitten. Op die daken krijgen basisschoolleerlingen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs vervolgens, 's avonds tussen 19.00 uur en 21.00 uur, van ooggetuigen het indrukwekkende verhaal over de Ramp te horen. Maar eerst is er de feestelijke opening van het project, waarvoor de leerlingen van BWI zich konden inschrijven.

Eind augustus waren er de eerste contacten tussen Watersnoodmuseum, Rotary Zierikzee en de afdeling BWI. Uiteindelijk hielpen de klassen van Wouter Olree met het maken van vier houten tribunes in de vorm van daken. Het doel is kinderen en jongeren uit de regio te betrekken bij de herdenking van 65 jaar Watersnoodramp. Dat herdenken doen Wouter en zijn leerlingen trouwens al elk jaar, vertelt hij. "Ik laat altijd een filmpje zien van het Watersnoodmuseum, waarin mijn opa vertelt wat hij destijds meemaakte. En ik besteed ook aandacht aan de bouw van de Stormvloedkering."

Een tekenaar van Bouwbedrijf Quant kwam langs om uit te leggen hoe de daken eruit moesten gaan zien met een 3D-model en de leerlingen te vertellen over zijn beroep. Wouter Olree: "Hier op school tekenen ze ook weleens iets, maar dat iemand weken met een tekening bezig kan zijn en ook de aanvraag van een project verzorgt, dat is nieuw voor de leerlingen. Dit project past prima in het programma, het is mooi om met levensechte projecten te werken en de verbinding met het eiland te leggen. Doordat het prefab bouw is en groot, was het lastig om de verschillende onderdelen in het lokaal te krijgen. Tegelijkertijd maakten we zo mooi kennis met prefab. Daken zitten ook in het lesprogramma. Afgelopen maandag monteerden we alles bij het Watersnoodmuseum, de trappen zaten al op de daken, de zittingen bereidden we voor op school en bevestigden we ter plekke. Er moeten deze week alleen nog dakpannen op komen. De leerlingen werden bijgestaan door begeleider Karel Manni en gepensioneerd docent bouw Albert Kieboom. Hanse Staalbouw haalde de verschillende tribuneonderdelen hier op, want ze waren wel érg groot om te vervoeren. Normaal komen we niet verder dan een loungebank." Wouter en zijn leerlingen zijn trots op het resultaat, maar ook op de samenwerking en de manier van aanpakken. "Het is iets tastbaars, wat ze aan anderen kunnen laten zien."

Rotary Club Zierikzee bestaat dit jaar 65 jaar en werd opgericht in april 1953. Dat bijzondere rampjaar is aanleiding om leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs op Schouwen-Duiveland, Flakkee, Tholen en Sint-Philipsland het verhaal te vertellen over de Ramp. Alle scholen ontvingen eind maart een uitnodiging om in mei, juni of juli naar Ouwerkerk te komen. Hiervoor wordt ook de museumbus ingezet.

 

Meer berichten