Ellen De Vriend dook anderhalf jaar lang in de achtergronden van de tien van Renesse en schreef er een boek over. FOTO: PR
Ellen De Vriend dook anderhalf jaar lang in de achtergronden van de tien van Renesse en schreef er een boek over. FOTO: PR (Foto: Anneke Flikweert)

'Ik wilde vertellen vanuit de vaders'

"Half uitgedroogd, duizelig van de honger en murw door de dagenlange mishandelingen en ontberingen zat Leen Jonker op die koude decemberochtend achter in de hevig hobbelende huifkar, die werd voortgetrokken door twee witte paarden." Zo begint het boek 'De tien van Renesse,' van Ellen De Vriend, wat donderdag 19 april wordt gepresenteerd in het Stadhuismuseum in Zierikzee.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Ellen De Vriend zag destijds de documentaire die Tjeerd Muller maakte over de tragische gebeurtenissen rondom de tien van Renesse. Het verhaal over het ophangen van de tien Zeeuwse mannen op 10 december 1944 maakte diepe indruk op haar. "Ik kom zelf uit Vlissingen en mijn ouders waren nog relatief jong tijdens de oorlog. Ik kende het hele verhaal niet, maar ik ging dingen uitzoeken en erover lezen en ik kon niet meer stoppen. Uiteindelijk kwam ik aan een paar honderd pagina's informatie. Allereerst was daar de website van Gert Slings www.janverhoeff.nl Ik sprak met allerlei familieleden van de tien van Renesse, want ik wilde niet over hen schrijven zonder hun medeweten en toestemming. Ik sprak met drie zoons en een dochter van Leen Jonker af in Middelburg en het voelde als een soort sollicitatiegesprek. Verder sprak ik onder andere met een zoon van Cornelis Lazonder, Daan, maar ook met een neef van Menke van der Beek en een dochter van Joost Jonker. Ook vond ik oudere interviews met verschillende betrokkenen. Op de site www.krantenbankzeeland.nl was ook nog heel veel te vinden in diverse oude kranten van die tijd, alleen was het soms lastig zoeken, omdat de namen niet altijd correct gespeld bleken. Maar ik houd gelukkig erg van zoeken - ik vind het ook leuk om hele stambomen uit te pluizen bijvoorbeeld."

In het boek van Ellen De Vriend draait het verhaal om de vaders. "Ik vond dat het verhaal verteld moest worden. Ik begon met de familie Jonker. De trouwerij van Leendert en Tannetje. Dat wisselde ik af met hoe het in Nederland en Europa ging in die tijd. Ik ontdekte ook allerlei feiten die nieuw waren voor mij, zoals dat Schouwen-Duiveland pas op 7 mei 1945 werd bevrijd van de Duitsers. Ik ontdekte ook dat dominee Henk Voorneveld de afscheidsbriefjes voor de mannen had geschreven. In totaal schreef ik zo'n anderhalf jaar aan mijn boek en ik merkte dat ik heel anders op het strand zat, met Duitsers om mij heen. Het verhaal zit dan zó in je. Toch blijf ik ook met vragen zitten. Wat is er precies op die dijk gebeurd? Ik keek ook in Duitse archieven, naar hun kant van het verhaal. En ik mocht zelfs in het dagboek lezen van Jan Boot, de toenmalige NSB-burgemeester van Haamstede."

'De tien van Renesse' is het eerste non-fictie boek van De Vriend. In februari verscheen haar vijfde thriller 'De erfgename' die erg goed is ontvangen. Ellen De Vriend is ruim 20 jaar journalist voor diverse kranten en magazines. Ze heeft sinds 2014 een eigen tekstbureau. Tijdens de presentatie van haar boek vertelt Huib Uil het verhaal van de tien van Renesse. Daarna wordt Ellen geïnterviewd door Anne de Jager.

Donderdag 19 april wordt 'De tien van Renesse', het nieuwe boek van Ellen De Vriend, om 15.00 uur gepresenteerd in het Stadhuismuseum Zierikzee, in samenwerking met Boekhandel de Vries in Zierikzee. Kaarten kunt aanvragen bij Boekhandel de Vries via info@boekhandeldevries.nl of 0111-412674. Binnenlopen kan ook: Boekhandel de Vries, Havenplein 14 in Zierikzee.

Stadsarchivaris van Zierikzee Huib Uil houdt donderdag een inleiding over de tragedie van de tien van Renesse. Daarna interviewt Anne de Jager, van Boekhandel de Vries, Ellen De Vriend. Na afloop kunt u het boek laten signeren. Dat kan ook op zaterdag 21 april tussen 11.00 en 12.00 uur bij de Bruna in Haamstede.

Meer berichten