Zeeuwse Meesters uit de Gouden Eeuw

De tentoonstelling 'Zeeuwse Meesters uit de Gouden Eeuw – Een selectie uit de Goedaert collectie is van 15 april tot en met 31 maart 2019 te zien in het Stadhuismuseum Zierikzee. Zeeuwse meesters die onterecht in de vergetelheid zijn geraakt krijgen nu de spotlights die ze verdienen.

ZIERIKZEE - Voor deze tentoonstelling heeft kunsthistorica Katie Heyning een selectie gemaakt uit de Goedaert Collectie en de begeleidende publicatie geschreven. 

In de zeventiende eeuw was het, ook in Zeeland, heel populair om de kamers in huis op te sieren met schilderijen. Het aantal schilderijen dat in deze periode werd gemaakt was enorm. In grote musea zijn hiervan alleen de allerbeste voorbeelden te zien. Maar een goed beeld van wat er bij de Zeeuwse burgerij thuis aan de muren hing kan men daar niet krijgen. Terwijl dat wel de moeite waard is!
Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de Goedaert Collectie. Een particuliere collectie die nog niet eerder toegankelijk was voor een groter publiek. Er zijn bijzondere werken van Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw te zien. Niet alleen tonen de schilderijen typisch 17de-eeuwse taferelen; ze zijn ook nog geschilderd door Zeeuwse meesters uit die tijd. Zo ontstaat er een dwarsdoorsnede van Zeeuwse fijnschilderkunst zoals die in de Gouden Eeuw aan de muren van de Zeeuwse huizen hing. Juist door deze dubbele laag is deze tentoonstelling zo bijzonder.

Ruwe diamanten

Uit onderzoek door kunsthistorica Katie Heyning is gebleken dat in Zierikzeese woningen in de 17de eeuw veel kunst hing. Niet alleen bij de meest vooraanstaande inwoners van Schouwen-Duiveland, maar ook bij timmerlieden, pasteibakkers en andere ambachtslieden. Zierikzeeënaars hingen overal schilderijen aan de muur, van de woonkamer tot in de slaapkamer en de keuken. Vooral portretten waren gewild, maar ook landschappen, stillevens en genrestukken waren populair.

Deze expositie toont gevarieerd werk, waarbij er voor elk wat wils is. Omringd door prachtige werken van Zeeuwse meesters, in de fraaie raadszaal van het oude stadhuis, waant de bezoeker zich haast in een Zierikzeese woning uit de 17de eeuw. Dit gevoel alleen al is een bezoek waard.

Meer informatie over deze tentoonstelling? Neem dan een kijkje op de website van het museum. Het museum is te vinden aan de Meelstraat 6-8 in Zierikzee.

www.stadhuismuseum.nl

Meer berichten