Logo onseilandschouwen.nl


Meldingen incidenten beter zichtbaar

Veiligheidsregio Zeeland, een groot aantal gemeenten en ZeelandNet hebben afgelopen weken een pilot gedaan met het geautomatiseerd doorplaatsen van incidentmeldingen van www.zeelandveilig.nl op hun websites. De pilot is met succes afgesloten en ook andere gemeenten in Zeeland hebben nu het aanbod ontvangen om aan te sluiten.

Bij wat grotere incidenten (met impact op de omgeving) houdt Veiligheidsregio Zeeland een liveblog bij op www.zeelandveilig.nl en deelt deze informatie via Twitter en Facebook. De informatie op het liveblog is voor de media en de inwoners betrouwbare informatie om te lezen en te delen. Hierdoor zijn de Zeeuwen steeds sneller op de hoogte van incidenten en adviezen hoe te handelen.

Andere websites

Veel inwoners kijken ook op de website van hun gemeente wanneer ze vermoeden dat er iets is gebeurd in hun omgeving. Of op andere websites met mogelijk informatie over het incident. Om ervoor te zorgen dat mensen sneller bij de informatie op ZeelandVeilig.nl kunnen komen, is een script ontwikkeld om een incidentmelding geautomatiseerd te delen via andere websites.

Wanneer dit script op een website in de broncode is geplaatst en wordt geactiveerd door het team crisiscommunicatie van VRZ, dan popt op de betreffende website (bijvoorbeeld van de gemeente waar het incident zich afspeelt) een banner op met een korte beschrijving van het incident en een link naar het liveblog. De gemeente (of andere betrokken organisatie) hoeft zo’n bericht dus niet zelf te plaatsen, wat met name buiten kantoortijden een groot voordeel is.

De bezoeker van de website kan de melding wegklikken als het bericht is gelezen of als het niet relevant gevonden wordt. De melding verdwijnt weer zodra het incident is afgelopen.

Deelnemers

De volgende websites zijn inmiddels aangesloten: de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Terneuzen, Veere en Vlissingen. De overige gemeenten hebben het aanbod om aan te sluiten recent ontvangen. Op de site van ZeelandNet verschijnt de banner bij een GRIP-incident. Op de website van North Seaport verschijnt de banner bij een incident in het havengebied.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox