O kijk hier, een glimp van 800 jaar terug!

Van 1 tot 12 mei is de speciale expo 'O kijk hier, een glimp van 800 jaar terug!' te zien ter gelegenheid van de viering Zierikzee-800-jaar-stadsrechten. Dit weer in de tijdelijke etalage-locatie aan het Havenplein, dus straks ook bij het evenemententerrein.

ZIERIKZEE - Van zolang terug is er heel weinig behouden gebleven van een stad als deze. Huizen en vissersschepen waren van hout en stro en dergelijke gemaakt en zijn al lang gecomposteerd. Toch hebben we als Stichting Vlam een aantal bijzondere foto`s op weten te graven, die hier nog nooit te zien waren of alleen decennia terug. Op de foto is een scan te zien van de originele Oorkonde uit 976, van de toen machtige, Gentse abdij, waarin Zierikzee voor het eerst genoemd wordt. Dat toen nog als Creka = kreek, naar de kreek de Ee, waarvan nu de oude haven nog rest. Ook hangen er enkele foto`s van oude opgravingen, die eerder in de stad zijn gedaan, waarmee er een kijkje is te nemen onder de grond waar een enkel heel oud, nagebleven spoor gevonden is. Het meest bijzondere beeld is daarbij dat van het een vrijgelegd boomstamgraf uit de tiende eeuw. Zo is er een glimp te zien van het Zierikzee dat de stadsrechten kreeg. Deze expo is er vanuit een voorstudie, voor komend jaar word er doorgewerkt aan een uitgebreidere versie.
De expo is weer in de etalage van Havenplein 8-10 van Voorheen De Marskramer en van 1 t/m 12 mei, 24/7 (bij dag en avond), vrij te bekijken. Zie ook de projectsite van Stichting Vlam www.okijkhier.nl

Meer berichten