De nonnen uit Suor Angelica. De zusters bidden, zingen, borduren, doen boodschappen en hebben zo hun dagelijkse gesprekken. FOTO: Lex van Groningen
De nonnen uit Suor Angelica. De zusters bidden, zingen, borduren, doen boodschappen en hebben zo hun dagelijkse gesprekken. FOTO: Lex van Groningen (Foto: Anneke Flikweert)

Rijke operatraditie in ere hersteld

Een aantal jaren geleden was Martin de Jong uit Burgh-Haamstede op Monumentendag in de Grote Kerk in Schiedam. Daar trad de Dutch Opera Studio op met 'Suor Angelica' en hij was onmiddellijk geraakt.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - "Ik ben een groot zangliefhebber en ik dacht onmiddellijk: dit is zoiets moois. Dat moet ik naar Schouwen-Duiveland zien te halen." Dat viel nog niet mee, maar Martin de Jong ontbreekt het niet aan enthousiasme en hij houdt erg van organiseren, dus hij zette door. "Ik ging zelfs persoonlijk op bezoek in Marken, bij zangeres Wiebke Göetjes, die de leiding heeft van de Dutch Opera Studio. En uiteindelijk kreeg ik het gezelschap zo ver dat ze hier in Zierikzee komen optreden, in de Sint-Willibrorduskerk, op 12 mei." Ondertussen ging Martin naarstig aan de slag met het zoeken van sponsors en dat loopt aardig. "De gemeente Schouwen-Duiveland heeft al toegezegd en daarnaast reageerde een aantal bedrijven heel enthousiast. Er komt nogal wat bij kijken: er is een cast van 22 man en die moeten ook allemaal eten. Maar dat wordt weer geregeld door de Albert Heijn in Zierikzee. Ik ben apetrots dat ze hier naar toe komen en ik hoop dat we genoeg liefhebbers weten te bereiken die kaartjes kopen. Er kunnen 300 mensen in de kerk terecht."

Alleen het begin van de opera is al heel bijzonder. De 22 speelsters verzamelen zich in het Parochiecentrum en maken voor aanvang een rondgang op het Havenplein. Vervolgens komt het nonnengezelschap zingend de kerk in. Het verhaal van de opera: Een meisje wordt na de bevalling van een kind naar het klooster verbannen. Haar zoon wordt door haar familie opgevoed. De eerste scenes illustreren het kloosterleven, de zusters bidden, zingen, borduren, doen boodschappen en hebben zo hun dagelijkse gesprekken. Zuster Angelica is altijd al een beetje anders en zondert zich wat af. Op een dag komt Suor Angelica's tante naar het klooster, om te vertellen dat haar zusje gaat trouwen. Angelica moet afstand doen van haar erfenis, om de bruiloft te betalen. Tijdens dit onaangename gesprek durft Suor Angelica uiteindelijk te vragen naar haar zoontje, dat ze al jaren niet gezien heeft, maar waar ze elke dag naar verlangt. Koud vertelt de tante dat het zoontje gestorven is aan de koorts. Onder dwang tekent Suor Angelica het document en ze stort in. Als in een waan maakt zij voor zichzelf een gifdrank. Nadat ze die heeft ingenomen realiseert zij zich wat ze gedaan heeft, zelfmoord is in de RK kerk verboden en zij is verdoemd. In een hallucinatie ziet ze haar zoontje en sterft.

Ooit was er een rijke operatraditie op Schouwen-Duiveland, zocht Martin de Jong samen met Huib Uil uit in het gemeentearchief. "De eerste opera werd opgevoerd op 23 mei 1903, door het Nieuw Nederlands Opera gezelschap uit 's-Gravenhage. De laatste operauitvoering was op 3 en 4 april 1940, ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van Kunst en Eer. Tot aan de oorlog waren er allerlei activiteiten op verenigingsgebied, meestal met bal na. Die traditie wil ik ook graag gaan herstellen, met het Senioren Forum, maar daar horen mensen later meer over."

De opera Suor Angelica van Puccini wordt op zaterdag 12 mei om 14.30 uur uitgevoerd in de Sint-Willibrorduskerk van Zierikzee. Na de pauze brengt het gezelschap aria's en duetten uit bekende opera's en operettes. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 15 euro bij de plaatselijke VVV's of via de mail: mart4045@zeelandnet.nl

Meer berichten