´Ik mis Zeeland behoorlijk op bepaalde momenten´

Jolanda Boerjan leidde een druk leven in Heinkenszand. Ze had drie parttime banen, drie kinderen en haar man had een baan in Duitsland, waardoor hij maar anderhalve dag per week thuis was. "Er was geen tijd voor sport, te genieten van de natuur of voor een heel actief sociaal leven. Ik miste het ook niet, ik stond er niet bij stil", vertelt Jolanda.

door Rachel van Westen

Inmiddels ziet haar leven er heel anders uit. Dat begon toen haar man het aanbod kreeg om in de Verenigde Staten te gaan werken. "We hebben altijd al interesse gehad in het Amerikaanse leven, zijn veel naar Amerika op vakantie geweest en we hadden het wel eens over verhuizen naar de Verenigde Staten", blikt Jolanda terug. "Als zich dan onverwachts de mogelijkheid voordoet, ga je afwegingen maken. We hebben toen gekozen voor een nieuwe uitdagende ervaring, met als hoofdreden dat we beiden vaker thuis kunnen zijn voor de kinderen." De koffers werden gepakt en Jolanda vertrok met haar gezin naar Middletown in Maryland. "Het plan was om ongeveer drie jaar in Amerika te blijven, maar op het moment heb ik geen idee hoe de toekomst eruit zal zien. Ik houd me er ook niet mee bezig."

Jolanda woont met haar gezin in een klein dorpje, net als in Zeeland. Verder zijn de verschillen tussen het leven in het Zeeuwse en Amerika groot. "Een groot verschil is het weer en de natuur. In de zomer is het heerlijk warm en in de winter niet koud zoals wij kennen in Nederland, maar koud in de zin van echt zonnig vriesweer. Het landschap is heuvelachtig met veel natuurgebieden om te sporten." En daar maakt Jolanda dankbaar gebruik van. "Afhankelijk van het seizoen ga ik hiken, snowboarden, wielrennen of mountainbiken. Naast het managen van een vakantiewoning en adhoc design opdrachten, ben ik ook volunteer op de primary school, waarbij ik werk met first- en second graders." Jolanda merkt ook dat de cultuur heel anders is dan ze gewend was in Nederland. "Een gemiddelde Amerikaan wordt gauw benoemd als oppervlakkig en overdreven aardig en dat kan ik beamen. Mensen leren kennen en vrienden maken kost veel tijd. Nu, anderhalf jaar later, kan ik zeggen dat ik een heleboel mensen ken, waarvan ik een zeer klein aantal vrienden kan noemen. Maar het leven hier is een stuk rustiger, de kinderen zijn blij dat ik thuis ben als zij thuiskomen. Mijn man zien we nu ook veel vaker, iets wat een enorme positieve invloed heeft. We hebben een leuk sociaal leven. Ik ben er nog niet over uit welk type leventje mij nu meer bevalt, maar voor de kinderen is het nu een stuk beter.

Zand tussen je tenen

"Ik mis Zeeland behoorlijk op bepaalde momenten", geeft Jolanda toe. "Wel is het zo dat ik er na verloop van tijd aan gewend ben geraakt. Twee keer per jaar vliegen we naar Nederland. Al onze tijd brengen we dan zoveel mogelijk door in Zeeland. Ik moet eerlijk zeggen dat ik, sinds ons vertrek, nog meer van Zeeland kan genieten. Zeker van de kleine dingen… de dijkjes, het strand, de terrasjes, de binnensteden. De zomer van 2017 hebben we bijvoorbeeld een fietstocht gemaakt met de kinderen. Daarnaast ben ik ook met vrienden wezen toeren met de solex over de dijken, langs het water, door kleine dorpjes en langs historische panden. Daarnaast maken we natuurlijk altijd een uitstapje naar een Zeeuwse stad en naar het strand. En ja… ik ben eigenlijk helemaal geen fan van het strand", geeft Jolanda toe. "Al dat zand tussen mijn tenen vind ik maar niks, maar als we in Zeeland zijn dan is het toch wel erg geweldig om een dagje naar het strand te gaan. Dan kan ik daar toch weer enorm van genieten."

Ben jij of ken jij een Zeeuw die (tijdelijk) in het buitenland woont? Mail de redactie via redactie.oes@persgroep.nl

Meer berichten