De Soloreclame op de vroegere dorpswinkel van Cor van Dixhoorn werd in 2007 in ere hersteld.
De Soloreclame op de vroegere dorpswinkel van Cor van Dixhoorn werd in 2007 in ere hersteld. (Foto: Anneke Flikweert)

Geen stugge Zeeuwen in Dreister

Warder, Appeltern, Groede, Gees. Het tijdschrift Hollands Glorie bezocht in elke editie een dorp met minder dan 1000 inwoners, door de seizoenen heen en beschreef het wel en wee van de inwoners.

door Anneke Flikweert

DREISCHOR - Op 15 mei verschijnen zestien van deze verhalen, gebundeld in het boek 'Ons dorp- Wel en wee in Nederlands kleinste dorpen.' Dreischor is één van de zestien beschreven pareltjes. De zestien dorpen die in het boek beschreven worden, werden bezocht in de periode 2013 - 2017 en zijn geordend per seizoen. Dreischor werd bijvoorbeeld bezocht in de lente. De teksten zijn gelaten zoals ze oorspronkelijk in het tijdschrift Hollands Glorie verschenen. Elf bladzijden werden gewijd aan het Schouwse ringdorp, met prachtige foto's en inkijkjes in de levens van verschillende inwoners.

Dreischor heeft een oppervlakte van 1070 hectare en telt 993 inwoners, vertelt ons de introductie. Het dorp is ontstaan in de zevende eeuw na Christus. De inwoners van Dreischor, Dreister in dialect, zijn allesbehalve stugge Zeeuwen, ontdekte de verslaggever van Hollands Glorie.

De verslaggever begint aan tafel bij de familie Bodbijl, aan de Bogerdweg. In deze diervoederzaak is van alles te koop sinds de dorpswinkel van Cor van Dixhoorn aan de Zuid- straat sloot, ontdekt de journalist. Van postzegels en wenskaarten tot een ijsje, maar er kan ook gepind worden. "We hebben wel een basisschool, een dorpshuis en een eigen voetbalclub," vertelt Miranda Bodbijl.

Het is goed, rustig en ruim wonen in Dreischor, ondanks het feit dat het dorp vrijwel geen voorzieningen meer kent. Centraal staat de 14de eeuwse Sint-Adriaanskerk, met daaromheen de gracht. Antje de Waaij - Blom (1886 - 1981) was hier de laatste inwoner die tot haar dood in de Dreischorse klederdracht liep, met sluiermuts. Aan haar is een beeldje gewijd, aan de Bogerdweg. De huidige woonhuizen aan de Ring, rondom de kerk, waren niet al te lang geleden veelal nog winkels. Er zaten drie bakkers en twee slagers aan de ring, café De Drie Schapen, het gemeentehuis en voor het huis van de smid staat de 'travalje.'

Om de ring heen vinden we een tweede ring, met achter vrijwel ieder woonhuis een zwart gepotdekselde schuur, waarin vroeger de vlaswerkers hun arbeid verrichtten. Tegenwoordig herinnert vooral de jaarlijkse Vlasdag daar nog aan. Synthetische vezels en vlas uit het Oostblok zorgden ervoor dat de vlastraditie uit Dreischor verdween. Rinus Quist, van origine vlasbewerker, vertelt over zijn leven op zijn 'vlasspul.' Zijn vader bouwde de boerderij in 1926, toen vlas nog het belangrijkste gewas was. Maar in 1957 was het gedaan en de rest van zijn werkzame leven teelde Quist vooral aardappelen, gladiolen en tulpen.

Vanzelfsprekend besteedt Hollands Glorie ook aandacht aan de impact van de Watersnoodramp en er wordt een bezoekje gebracht aan het vroegere buurtschap Beldert, waar een landbouwhaventje was. De houtzagerij van René Perkins en molen Aeolus worden bezocht en natuurlijk streek- en landbouwmuseum Goemanszorg.

Het prachtige cadeauboek 'Ons Dorp- Wel en wee in Nederlands kleinste dorpen,' auteur: Hollands Glorie, telt 200 pagina's en verschijnt in een gebonden uitgave. ISBN 9789000360451. Prijs: 23,50 euro, Uitgeverij Spectrum. Het boek verschijnt op 15 mei en is te koop of te bestellen bij de reguliere boekhandels.

Meer berichten