Lekker genieten van de zee.
Lekker genieten van de zee.

'Het seizoen is goed gestart in elk geval'

In 2018 waren er 16,5 miljoen overnachtingen in Zeeland, schat het Kenniscentrum Kusttoerisme. Daarvan waren er volgens het CBS 10,2 miljoen overnachtingen in toeristische accommodaties, een nieuw record voor Zeeland. Daarnaast is er het verblijf bij kleine, vaak particuliere, logiesaanbieders en van vaste gasten: mensen met een eigen vakantieverblijf, zoals een stacaravan, boot of tweede woning.

door Anneke Flikweert

SCHOUWEN-DUIVELAND - Elk jaar wordt het aantal toeristen met belangstelling voor Zeeland hoger. Een vooruitblik op het nieuwe seizoen: Sonja van der Voet van VVV Zeeland praat ons bij. "Het seizoen begint eigenlijk altijd rond Pasen, weten we uit ervaring. Wij als VVV hebben ons werk dan natuurlijk allang verricht. De gasten naar Zeeland halen doen we al ruim vóór het seizoen begint." Die communicatie met de doelgroep is aan het verschuiven, leren we van Van der Voet. "Voorheen hadden we jarenlang een tv-commercial, maar daar zijn we sinds vorig jaar mee gestopt. Nu richten we ons online op mensen voor wie Zeeland interessant kan zijn, dat doen we via een 'teaser.' We laten mooie beelden zien, bijvoorbeeld van fietsen en we zeggen dan: 'Niet iedereen houdt van Zeeland.' Zo willen we mensen triggeren, met een grapje en laten ervaren dat Zeeland uniek is. We willen onze gasten uit Nederland, België en Duitsland laten zien dat we een unieke provincie zijn," legt Sonja van der Voet de strategie uit. "Mensen moet zich welkom voelen. We zijn een land-in-zee-provincie, waar je lekker kunt fietsen, naar het strand gaan, wandelen, watersporten en dan hebben we ook culinaire ontdekkingen te bieden."

De online campagne van de VVV richt zich in een bepaalde periode via banners op mensen die zich oriënteren op hun vakantie. "We snijden verschillende thema's aan. We weten dat er in december en januari veel gezocht wordt, we noemen dat de 'customer journey'. Tijdens de feestdagen zijn mensen ook aan het nadenken over hun vakantiebestemming, dat merken we dan ook op onze eigen website. Daar kunnen bezoekers een profiel aanmaken en met die gegevens spelen wij op hun wensen in. Ook hebben we sinds vorig jaar een speciale VVV Zeeland app. Daarmee kunnen we uitjes, aanbiedingen, evenementen en tips laten zien als de gast hier is. We hebben ook onze 16 VVV-inspiratiepunten, door heel Zeeland. Per jaar komen daar 700.000 bezoekers, van Sluis tot Renesse. Mensen willen toch nog graag persoonlijk contact. Inmiddels zijn we onze VVV-inspiratiepunten aan het vernieuwen: we gaan van informatie geven naar inspiratie aanbieden, dat doen we met grote wanden voorzien van foto's, teksten en interactieve mogelijkheden. Een paar weken geleden is VVV Renesse zo'n 'inspiratiepunt 2.0' geworden. En ook ons kantoor in Burgh-Haamstede aan de Ring blijft een belangrijke rol spelen. Daarnaast hebben we verschillenden folderposten."

"De tendens is dat er groei is in het boeken voor een langere periode en dat mensen graag voor huisjes, chalets en accommodatie kiezen met alle faciliteiten onder handbereik. Daarnaast blijft het 'echte kamperen' stabiel. De keuze is afhankelijk van de doelgroep. De Duitse gast wil nog steeds graag een prettige accommodatie in een huisje. Zij boeken ook graag op voorhand. Nederlanders wachten wat langer af en kijken naar de weersverwachtingen. De laatste jaren hebben we ook wat vaker Belgische gasten die wat langer blijven dan alleen een dagje uit. Het seizoen is goed gestart, in elk geval. En nu het mooie weer er weer aankomt, met feestdagen, lange weekeinden en de zomervakantie gaan we mensen een mooie vakantie bezorgen, in samenwerking met de ondernemers."

Fan van Zeeland

Ook dit jaar organiseert VVV Zeeland weer de fotowedstrijd 'Laat zien waarom jij Fan van Zeeland bent!'. Zeeland heeft veel te bieden en herbergt tal van verborgen geheimen. Laat iedereen meegenieten van het beeld van Zeeland dat jou fan maakt en maak kans op prachtige prijzen!
 

Meer berichten