Lekker met de kleinkinderen een tochtje maken.
Lekker met de kleinkinderen een tochtje maken. (Foto: Anneke Flikweert)

Te water gaan vinden ze altijd leuk

Zeeland bestaat voor 1/3e uit water. Met 650 kilometer Zeeuwse kustlijn, waarvan 60 kilometer duinen, trekt dat een bepaald slag toeristen aan. Zeeland is immers 'land in zee.' De wegen naar het strand stromen deze zonnige dagen alweer vol auto's. En ook de boten komen weer uit de winterstalling. Ons Eiland nam een kijkje bij een aantal waterliefhebbers om te horen wát er nou zo leuk is aan dat water.

door Anneke Flikweert

De familie Van de Weerd uit Den Haag is in de haven van Brouw in de weer met de grote boot én een kleiner rubberbootje. Ze hebben er duidelijk zin in. Lekker varen over de Grevelingen, met de (klein)kinderen. "We zijn afgelopen week deze kant op gekomen, voor ons begint het seizoen nu weer. De motor is weer 'uit het vet gehaald.' Niet letterlijk hoor- hij wordt gewoon bewaard bij een dealer in Den Haag. Nee, de kinderen mogen nog niet zelf in hun bootje varen, daar zijn ze nog een beetje jong voor met hun 5 en 6 jaar. Ze mogen wel sturen als wij varen."

"Wat er zo mooi is aan Zee-land? Het water: zodra ik in Zee-land ben, ben ik op vakantie. De ruimte, de zon en de wind geven een speciaal vrij gevoel. Het slechte weer van vorige week viel wel wat tegen. We hadden immers twee dagen stortregen. Gelukkig hebben we ook nog familie in Brouwershaven, een schoonzus annex tante, waar we bij terecht konden. Maar de rest van de meivakantie gaan we lekker genieten op het water. Jammer genoeg kunnen we niet elk weekend naar de boot toe. Dat zou wel erg fijn zijn. Maar als het even kán, gaan we." De familie Van de Weerd woont zelf in de buurt van Scheveningen: water genoeg dicht bij huis dus. "Het heeft allebei zijn charme: zowel Zeeland als Scheveningen, maar dit is toch weer heel anders dan de Noordzeekust." "En we hebben hier natuurlijk het Zeeuwse bier, daar ben ik fan van," lacht de zoon. "Het varen blijft ook altijd leuk," vertelt zijn moeder. "Dat deden we vroeger al veel in Frankrijk, aan de kust. Maar dat waaien daar houd ik niet zo meer van. Misschien is dat ook de leeftijd."

Vanaf half maart komen de zeilboten weer uit hun winterberging, leren we van Victor Frederiks. Hij werkt bij de jacht- winterberging van de gebroeders Van Ast uit Brouwershaven. De 10.000 m2 hallen staan vol met jachten. "We zijn nu bezig met het stellen van de masten, dat doen we met behulp van een speciale kraan. Het is erg leuk werk om te doen: de mensen zijn enthousiast omdat ze weer een nieuw vaarseizoen ingaan. Te water gaan vinden ze altijd leuk. Vanaf half september tot oktober halen we de boten dan weer uit het water. In die zes weken hebben we het daar behoorlijk druk mee." De boten kunnen ook onderhouden worden zodra ze uit het water zijn: reinigen, waxen of polijsten, of een antifoulinglaag aanbrengen.

"Vanochtend is onze boot uit de berging gekomen," vertelt een blije mevrouw uit Bergen op Zoom. "Eigenlijk zou dat vorige week al gebeuren, maar toen was het zulk slecht weer. Wij zijn nu allebei 76 en we maken geen grote tochten meer. Het is heerlijk om over de Oosterschelde te varen; het is daar een stuk rustiger dan op de Grevelingen. Alleen met onze zoons erbij gaan we soms nog een stukje verder. Verder zijn we redelijk honkvast. We liggen in Sint Annaland, dat is lekker dichtbij onze woonplaats. Maar de winterberging hier in Brouwershaven bevalt ons erg goed, dus daarvoor blijven we deze kant op komen. Ze zijn hier betrouwbaar en goed in afspraken. Wat ze doen, dat beloven ze ook. We komen hier al sinds 1974 en dat hopen we nog een hele tijd vol te houden."

Meer berichten