Foto: Ben Seelt / beeldenbank.laatzeelandzien.nl

Overdonderend geweld en stilte

In het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 mei zijn er twee bijzondere openluchtconcerten bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De concerten vormen een onderdeel van het herdenkingsjaar 2018, 65 jaar na de watersnood.

OUWERKERK - Op zaterdag 26 mei geeft het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie een concert. Het Zeeuws Orkest brengt op zondag 27 mei een stuk van Kurt Weill en Bertold Brecht ten gehore, met een bijzondere toegift van het In Memoriam van Lex van Delden. Beide concerten vinden buiten plaats in de 'binnentuin' van het museum.

Het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie is, zoals de naam aangeeft, gelieerd aan de Genie, het onderdeel van de Krijgsmacht dat verantwoordelijk is voor onder meer gevechtsondersteuning en constructiewerkzaamheden. Het korps speelt zaterdag 26 mei vanaf 14.30 uur (delen uit) stukken als Abschied der Slavin, Royal Salute, Hymn to the Fallen en Band of Brothers. Kaarten kosten 10 euro en zijn te reserveren bij het Watersnoodmuseum via een mailtje naar info@watersnoodmuseum.nl.

Ooggetuige

Het orkest vertelt met haar muziek het verhaal van Ramp, Hulp en Wederopbouw en rond af met de Deltawerken. Het concert duurt maximaal 75 minuten. Tussen de muziekstukken door vertelt een ooggetuige in circa 5 minuten zijn of haar verhaal over het betreffende thema. Voorafgaand aan het concert kan worden gepicknickt op het grasveld voor de tweede caisson; hiervoor zijn een aantal zogeheten foodtrucks aanwezig.

Het Zeeuws Orkest brengt op zondag 27 mei een stuk van Kurt Weill en Bertold Brecht ten gehore: Het verhaal van twee zusters. Kurt Weill schreef zijn stuk op een libretto van Bertold Brecht. Het satirische stuk vertelt het verhaal van twee zusters, Anna I en Anna II. Zij zoeken hun fortuin in de grote steden van Amerika. Elk deel staat voor een stad en een doodzonde. Een fascinerend werk dat minder bekend werd dan Die Dreigroschenoper, maar zeker niet minder de moeite waard.
De dubbelrol van de beide Anna's wordt gezongen door Francis van Broekhuizen. Als in een Grieks drama fungeert de familie als toeschouwers. Een mannenkwartet zingt de commentaren: 'Zou het goed komen met Anna?" Francis van Broekhuizen is een van de meest veelzijdige sopranen van Nederland die haar overtuigend zangtalent combineert met een unieke en ontwapende persoonlijkheid! Zij stal de harten van het publiek met haar optreden bij Het Zeeuws Orkest in de zomerserie 2013.

Als bijzondere toegift is er bij dit concert ook een eenmalige uitvoering van In Memoriam van de componist Lex van Delden (1919-1988), een bijzondere toegift, speciaal voor deze gelegenheid gespeeld. Lex van Delden heeft dat gecomponeerd in 1953, naar aanleiding van de stormramp. Het is in 1959 uitgevoerd door het Radio Philharmonisch Orkest onder leiding van Bernard Haitink en in 1963 onder leiding van Willem van Otterloo. Voor dit concert van het Zeeuws Orkest kunnen kaarten besteld worden via de site www.zeeuwsorkest.nl

Meer berichten