Bioboer Charl van de Sande bij de koeienoversteekplaats. Zijn zus Anouk maakte een mooi mini-documentaire. Foto: Anouk van de Sande
Bioboer Charl van de Sande bij de koeienoversteekplaats. Zijn zus Anouk maakte een mooi mini-documentaire. Foto: Anouk van de Sande (Foto: Anneke Flikweert)

Verrassende beelden in Bommenede

De Boerenbioscoop op zichzelf is niet nieuw, maar het is wel heel bijzonder dat dit jaar filmpjes over het boerenleven vertoond worden op een speciale plek: bij de werkhaven van Bommenede.

door Anneke Flikweert 

ZONNEMAIRE - "Dat wilden we eigenlijk altijd al," vertelt Jaap Verseput, die de organisatie op zich neemt samen met dochter Vera en een aantal anderen. "Staatsbosbeheer reageerde gelukkig heel positief en daar zijn we heel blij mee. We moeten natuurlijk wel de mensen goed informeren die daar met hun bootjes liggen. En we komen daar niet aan met enorme speakers en keiharde muziek: het lijkt meer op een 'silent disco.' Iedereen krijgt het geluid bij de films voornamelijk binnen via de eigen auto- of tractorradio. Tractoren moeten achteraan staan, anders ziet niemand meer iets."

Jaap Verseput werd ooit benaderd door de inmiddels overleden Wim Roskam, namens Agrarisch Schouwen-Duiveland. Hij wilde wat meer dingen organiseren naar de bewoners toe. Dat werd de Boerenbioscoop, in 2011, op het erf van Mari Kristelijn, in Ellemeet. De korte films trokken meer dan zeshonderd bezoekers. In 2014 werd een tweede editie gehouden, toen in de schuur bij de familie Padmos in Scharendijke. "Déze editie valt eigenlijk onder de vlag van Stichting Zonnemaire Buitengewoon", legt Jaap Verseput uit. Maar al pratend blijkt dat er erg veel lijnen samenkomen. Jaap maakt al jaren de foldertjes voor de Zomeractiviteit van Agrarisch Schouwen-Duiveland, samen met Atske Warnaar. Deze keer kunnen belangstellenden op zaterdag 28 juli een kijkje nemen op een fruitteeltbedrijf en een tuinbouwbedrijf in Nieuwerkerk. Samen met Erik Jan van der Meer maakte Jaap eerder dit jaar drie korte films bij de expositie 'Veranderd eiland voor en na de Ramp,' voor Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg. "Erik Jan weet veel van de ruilverkaveling. We filmden bij de Plompe Toren, de Loensweg en het Dijkwater, onder andere met de drone. Het is bijzonder om te bedenken dat er vroeger wel 30 tot 40 bedrijven in Nieuwerkerk waren, dus in het dorp zelf." Nog geen week later werd Jaap gevraagd door Agrarisch Schouwen-Duiveland wat foto's te maken van de polder in de omgeving van de bedrijven die te bezoeken zijn tijdens de Zomeractiviteit, en het Dijkwater. "Ik genoot van die práchtige bloesem in de boomgaard."

Ook dit keer verrassende beelden in de Boerenbioscoop. Nicole Gijzel-Bil maakt filmpjes voor Facebook en BoerBurgerTweet, over het boerenleven van alledag. Van Nicole is een film te zien. Anouk van de Sande werd gevraagd naar een film en wat bleek: haar broer Charl is bioboer in Capelle bij Zierikzee. Jaap: "Anouk filmde een hele dag, met een fantastisch resultaat. Charl is op een bijzondere manier in de weer met zijn koeien, in het groene gras en met een visie. Zo weet hij bijvoorbeeld alles van kruiden. Verder is er nog een mooie en eigenzinnige animatiefilm van Sjarel de Kraker te zien." Het totale programma duurt iets meer dan een uur. De verschillende filmpjes variëren tussen de vijf en tien minuten.

Op zaterdag 26 mei vindt de Drive-In Boerenbioscoop plaats: toegankelijk voor auto en tractor met FM-radio. Korte films van lokale makers worden vertoond in het Zeeuwse landschap, bij de werkhaven van Bommenede, ook toegankelijk met fiets, brommer en de benenwagen: zorg dan voor een draagbare radio.

Inrijden vanaf 21.00 uur, start films 21.45 uur.

Toegang: 5 euro per voertuig.

www.zonnemaire.com

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox