Het nieuwe bibliotheeklid én de aanmelder ontvangen een Zeeuwse Mok- 'Mokoke' met Zeeuwse bonbons én een tegoedbon. Links Ellen Kik, van de Bibliotheek Oosterschelde, rechts bibliotheeklid Wadee. FOTO: Anneke Flikweert
Het nieuwe bibliotheeklid én de aanmelder ontvangen een Zeeuwse Mok- 'Mokoke' met Zeeuwse bonbons én een tegoedbon. Links Ellen Kik, van de Bibliotheek Oosterschelde, rechts bibliotheeklid Wadee. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Zelfs bij gamen moet je kunnen lezen'

Lekker de PZC lezen, met een kopje koffie erbij. Leren hoe om te gaan met Alzheimer in je omgeving, oefenen met Nederlands en hoe zet je app's op je telefoon? De bibliotheek is allang niet meer alleen een plek om een boek te lenen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - "We zijn gegaan van een 'boekenuitleenbedrijf' naar een maatschappelijke plek waar mensen komen om dingen te doen, te leren én te lezen," kijkt rayonmanager José Diesveld van de Bibliotheek Oosterschelde terug op de ontwikkelingen bij de Bibliotheek in de afgelopen tientallen jaren. Elke bibliotheek heeft eigen doelgroepen en dus ook een bijpassend aanbod, leren we van José. "Sommige bibliotheken zijn van oudsher opgericht vanuit de plaatselijke kerken en werken nog veel met vrijwilligers. Daarnaast hebben we de 'Bieb in de buurt,' waarbij mensen op bepaalde plekken boeken kunnen lenen uit een compacte, actuele en wisselende boekencollectie voor volwassenen, uit een speciale boekenkast. Daarnaast zijn er 'Leespunten,' in een aantal basisscholen. Een Leespunt is een mini-bibliotheek met een kleine collectie boeken. De boeken zijn bedoeld om leesplezier bij kinderen te bevorderen. Bij het voortgezet onderwijs, zoals bij Pontes Pieter Zeeman, hebben we dan weer een collectie die toegesneden is op jongeren van 12 tot 17 jaar en extra strips." Mochten leden bepaalde materialen in hun bibliotheek missen, dan kunnen ze die altijd vanuit andere filialen gratis reserveren.

José Diesveld: "We bieden tal van activiteiten. Als 'programmabibliotheek' willen we elke keer nieuw aanbod bieden. In de tweede helft van dit jaar komt er dan ook een programmaboekje met activiteiten uit, want het is inmiddels best veel. Natuurlijk hebben we sinds september 2017 ook het Taalhuis in Zierikzee, voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven. Om en om hebben we Taalcafé en Taalklas. Maar we bieden sinds januari ook 'Walk & Talk-' een maandelijkse gratis bijeenkomst en hét netwerkmoment voor werkzoekenden. Er is een digitaal inloopspreekuur bij alle bibliotheken en we hebben in de komende week ook voorlichting over dementie in het Alzheimer Café, in samenwerking met SMWO."

Vroeger was een bibliotheek gevuld met boeken en bedoeld om mensen te 'verheffen.' Tegenwoordig verschuift de functie van de bibliotheek, maar nog steeds neemt het ledenaantal iets toe. José: "Vlak voor de vakantie lenen mensen graag een stapel boeken. We hebben ook e-boeken en de Vakantiebieb-app, waaruit mensen gratis e-books kunnen lezen. Op 30 mei is er bij alle bibliotheken (H)appy hour. Dan kunnen belangstellenden onder het genot van een hapje en drankje kennismaken met onze nieuwe Zeeuwse Bibliotheken-app, waarmee je onder andere een goed overzicht hebt van al je uitleengevens, of die van je kinderen."

José's aanraders? "De detectives van Robert Galbraith, een pseudoniem van J.K. Rowling. Deel 4 is net uit. De serie 'De zeven zussen' van Lucinda Riley is ook geweldig. Ik lees veel. Lezen is zó belangrijk. Zelfs om te gamen moet je kunnen lezen. Ik denk dat een bibliotheek daarom altijd zal blijven bestaan."

Wie iemand anders lid maakt van de Bibliotheek Oosterschelde ontvangt twee cadeaus. Het nieuwe bibliotheeklid én de aanmelder ontvangen een Zeeuwse Mok- 'Mokoke' met Zeeuwse bonbons én een tegoedbon ter waarde van €10,- voor een activiteit naar keuze van de Bibliotheek Oosterschelde. De actie loopt tot en met 16 juni. Lid worden kan via www.bibliotheekoosterschelde.nl of bij een balie van een Bibliotheek.

Meer berichten
Shopbox