Logo onseilandschouwen.nl


Koen Duin en Willem Rapati in de weer met een koffiezetapparaat. FOTO: Anita Flikweert
Koen Duin en Willem Rapati in de weer met een koffiezetapparaat. FOTO: Anita Flikweert (Foto: pr)

'Werken moet je je hele leven nog'

De maatschappelijke stage is voor sommige leerlingen lastig te vullen en voor anderen levert zoiets geen enkel probleem op. Neem nou Koen Duin uit Ellemeet. Koen zit in 3 havo en kwam tijdens de voorlichtingsmiddag in oktober vorig jaar in aanraking met het Repair Café.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - "Elke tweede zaterdag van de maand, als het Repair Café is, kom ik helpen," vertelt Koen. De andere zaterdagen heeft hij zijn baantje, bij strandpaviljoen Zuid Zuid West. Zijn keuze vindt Koen heel logisch: "Bij mijn bijbaan word ik betaald met geld en bij het Repair Café met kennis. Kennis vind ik belangrijker dan geld. Werken moet je je hele leven nog. De andere tijd kun je beter gebruiken om te leren." Toch wil Koen na het behalen van zijn havodiploma niet regelrecht de techniek ik. "Ik wil later leren programmeren. En je hebt het ene niet zonder het andere.

In het Repair Café wordt niet alleen kleine huishoudelijke apparatuur gerepareerd. Ook kleding krijgt een tweede ronde evenals computers en fietsen. Repareren lukt meestal wel, maar soms zijn er lastige gevallen. Koen: "Ik kreeg pas een krultang uit de jaren '60, daar konden we niets meer mee." Koen leert de ins en outs van repareren van zijn begeleiders Dick Vis en Willem Rapati. De benodigde onderdelen bewaren ze uit andere oude apparaten en gereedschap nemen ze zelf mee. Willem Rapati: "Dat is handiger, je bent meestal gehecht aan je eigen gereedschap en zo weet je precies wat je hebt." Koen is op dit moment de enige leerling die zijn maatschappelijke stage doet bij het Repair Café, maar ze kunnen er nog wel een of twee gebruiken, vertelt Willem Rapati. "We willen graag meer leerlingen zoals Koen: leergierig, rustig en niet eigenwijs. Je bent per slot van rekening toch met spullen van een ander bezig." Koffiezetters vormen de hoofdmoot van de te repareren apparaten, vertelt Willem Rapati. "40 procent misschien wel. Stofzuigers hebben we ook veel, maar ook afspeelapparatuur: cassetterecorders, DVD-spelers, CD-spelers. En zelfs schemerlampen die om duistere redenen dienst weigeren. Veel is te repareren: mensen gooien teveel weg, is mijn overtuiging. Al wordt reparatie bij moderne apparatuur steeds lastiger. Een beetje nieuwe stofzuiger is niet meer open te krijgen, net als het snoer van een strijkijzer. De aansluitingen daarvan zitten ingegoten en zijn niet los te halen."
De eerstvolgende data voor het Repair Café: zaterdag 9 juni 2018, zaterdag 14 juli 2018 en zaterdag 11 augustus 2018 van 10.00 uur tot 14.00 uur bij Kinderboerderij De Punt in Zierikzee. repaircafe@hartvanpoortambacht.nl en repaircafe.hartvanpoortambacht.nl

 

 

Meer berichten
Shopbox