Logo onseilandschouwen.nl


Brainpower & Re:freshed Orchestra. FOTO: PR
Brainpower & Re:freshed Orchestra. FOTO: PR (Foto: pr)

Vier dagen lang spektakel bij Anywave

Vier dagen lang spektakel tijdens Anywave, bij Brogum, aan de Julianastraat in Zierikzee. Lokale helden, natuurlijk de Anywave Band, Brainpower met een zestienkoppig orkest, maar ook de kleinere muziekliefhebbers worden niet vergeten. Ho(o)i Music for Kids verzorgt een muzikaal avontuur op de boerderij voor het jonge publiek. Het is weer een interessant programma voor een brede doelgroep.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - De programmering wordt jaarlijks verzorgd door een wisselende groep mensen, leren we van voorzitter Swen Blikman. "Dit jaar waren we met z'n drieën, dat maakt het ook interessant en je pikt ook weer nieuwe ideeën van elkaar op. Ik zat in het programmeergroepje samen met Kevin Hilgers en Erik de Keijzer." Aanrader van Swen is 'Drunken Dolly,' op zaterdag om 22.00 uur. Een Rotterdamse band die keiharde punk combineert met traditionele Ierse folk, in de stijl van de Dropkick Murphys. Feest gegarandeerd. Dat nadenken over de programmering begint al een tijd van te voren. "We gaan met z'n drieën zitten en ik neem me altijd voor op tijd te gaan beginnen. Dat lukt goed. Het streven is nu bijvoorbeeld om een maand na Anywave alweer na te denken over de programmering voor 2019. Dit keer hebben we nog eens goed gekeken naar het tijdschema: was het handig? Liep het lekker? Voorheen hadden we geen tijd tussen de verschillende bands zitten, omdat we toch met twee podia werken. Maar vorig jaar lieten we er voor het eerst een kwartier tussen zitten. Dat beviel goed, alleen kunnen we zo wel minder bands neerzetten. Maar keuzes maken is goed: een beperking geeft soms duidelijkheid, merkten we."

Hoofdact

Brainpower met zijn zestienkoppig orkest Re:freshed Orchestra is de hoofdact van Anywave. Zij spelen op vrijdagavond om 22.45 uur. Brainpower zat niet stil in de afgelopen jaren en is nog steeds bezig met nieuwe muziek, zowel Engels- als Nederlandstalig. De Re:freshed Orchestra begon als tributeband, maar schreef de laatste twee jaar eigen repertoire en bracht een spetterend album 'Da Boss' uit bij TopNotch. "Ieder jaar gaan we op zoek naar een interessante headliner," vertelt Swen, "en we kijken, luisteren en puzzelen, want de band moet natuurlijk ook kunnen én niet zo duur zijn dat we te weinig overhouden voor de rest van de programmering. Iedere artiest krijgt betaald, ook lokale bands. Het gaat namelijk best goed met Brogum en daar hebben we met alle vrijwilligers kei- en keihard voor gewerkt in de afgelopen jaren. Er is bezuinigd, we zochten nieuwe vormen van inkomsten en schaften onze eigen geluidsset aan bijvoorbeeld. Ook de verhuur is professioneler geregeld."
De band 'Kaviaar' op vrijdag is ook een aanrader van Swen. "Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat ze nu weer gaan verzinnen." Op donderdag is het de beurt aan de enige echte Anywave Band om vanaf 19.45 uur de tent op z'n kop te zetten, met één grote bonk dynamiek. Daarna is het tijd voor de Stolling Rones: net echt! Verder highlights van Anywave 2018: de gelegenheidsband Plourd! op zaterdagmiddag om 15.30 uur, met Frans Blanker, Eric van Doorn, Jeroen van 't Leven, Rudy Klippel en Peter van Herp. Maar ook Treehook, The Royal Engineers, Kaviaar en De Hobbyisten nemen allemaal hun eigen publiek mee. Tussendoor zijn er verschillende dj's op het sfeervol aangeklede achterterrein.
Op de Facebookpagina van Anywave valt er tot die tijd genoeg voorpret te beleven met de 20 speciaal geproduceerde filmpjes 'Anywave Late Night,' een 'talkshow' met een knipoog, gepresenteerd door Peter van Herp, met in elk filmpje een band of act in beeld.

Anywave vindt plaats op 6,7,8 en 9 juni. De woensdagmiddag, met HO(O)I music for Kids is gratis. Op donderdag, met de Anywave Band en de Stolling Rones, is de entree €10,- aan de deur €12,50. De vrijdagavond, met Brainpower, kost €12,50 en aan de deur €15,-. De zaterdagmiddag en -avond is zoals altijd gratis. Zie www.anywave.nl en Facebook Anywave voor het programma en achtergrondinformatie. Parkeren kan onder andere op het ruime nieuwe parkeerterrein Havenpoort om de hoek, bereikbaar via het Groeneweegje.

Meer berichten
Shopbox