Logo onseilandschouwen.nl


Belgische filmhit in fiZi

Filmtheater fiZi in Zierikzee brengt zondag 10 juni de documentaire 'So Help Me God'. Deze film van regisseursduo Jean Libon en Yves Hinant is in België inmiddels uitgegroeid tot een ware filmhit.

ZIERIKZEE – De makers volgden drie jaar lang met de camera de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez (61) tijdens haar werk. Gruwez blijkt een opmerkelijke vrouw: heeft een rat als huisdier, rijdt in een oude, blauwe eend en deint mee op het ritme van de Radetzky Mars, gehuld in een legging met panterprint gaat ze op pad om daders uit te horen.
De rode draad in deze documentaire is een oude, onopgeloste zaak rond twee vermoorde prostituees die opnieuw wordt geopend en waar Gruwez samen met drie rechercheurs bovenop zit. Tussendoor voltrekt zich het dagelijkse werk op kantoor. Tot in de kleinste details hoort Gruwez een SM-specialiste uit. Nauwelijks bekomen van het bizarre verhaal van de dominatrix, zit ze tegenover een kindermoordenares. In een ander fragment ontvangt deze onderzoeksrechter in haar kantoortje een man die verschillende vrouwen heeft overvallen. Zij rekent hem voor hoeveel zijn hechtenis de samenleving gaat kosten en komt tot de conclusie dat het goedkoper is als hij meteen sterft. De man kijkt haar met open mond aan. De extravagante onderzoeksrechter groeit in deze documentaire uit tot een moderne Miss Marple die je herhaaldelijk in schaterlachen doet uitbarsten, maar die ook ontroert door menselijkheid en mededogen. De voorstelling begint om 20.00 uur. Reserveren: fizi.nl

Meer berichten
Shopbox