Foto: pr

Knallend begin Hotel Mondragon

Het is feest bij toekomstig Hotel Mondragon, deze donderdag 7 juni. Het symbolische startsein vindt vandaag plaats, om te vieren dat de bouw van het nieuwe hotel officieel van start gaat, na een periode van sloop en bouwrijp maken. Burgemeester Rabelink zal de officiële handeling.verrichten.

Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - De eerste daadwerkelijke bouwwerkzaamheden bestaan uit het grondwerk: alles op de bouwplek moet in orde gemaakt worden voordat het echte bouwen kan gaan plaatsvinden. Vervolgens zullen de funderingspalen worden geboord. "De start van de bouw breekt aan en dat gaan we natuurlijk vieren met een feestelijk moment," vertelt Natasja Biemond, van Bouwbedrijf Boogert. "Dat doen we samen met de direct betrokkenen, zoals de toekomstige eigenaren, de architect, de exploitant, verschillende bouwgerelateerde organisaties en vertegenwoordigers van de gemeente Schouwen-Duiveland. Graag laten we de lezers van Ons Eiland ná donderdag meer weten over de symbolische activiteit die verricht wordt om de start van de bouw in te leiden. Gastheer Mondragon is er in elk geval bij en er zijn toespraken door burgemeester Rabelink, Hans Boogert (namens Bouwbedrijf Boogert), de exploitant, Govert Janzen, momenteel directeur van Badhotel Domburg en de belegger: Truijens Beheer.

Parkeergarage

Op de planning staat op korte termijn het boren en daarna breekt al vrij snel de bouwvak aan. Natasja Biemond: "Ná de bouwvak gaan mensen al snel meer zien van de bouwactiviteiten. We zullen dan gaan beginnen met de constructie van de parkeergarage." Het oorspronkelijke bouwplan moest destijds worden bijgesteld voor het bouwen van die parkeergarage, omdat in oktober 2017 bleek dat het erg lastig was om de parkeerkelder deels ondergronds aan te leggen, door een combinatie van problemen door de hoge grondwaterstand en een grote hoeveel puin in de bodem onder de oude Concertzaal. Er komt nu een gelijkvloerse parkeergarage met de ingang aan de Paardenstraat, waardoor het gehele complex 70 centimeter hoger uit zal vallen.

Oplevering

Naar schatting wordt het nieuwe Hotel Mondragon in december 2019 opgeleverd en dan zou het ook al volledig operabel moeten zijn. Natasja Biemond: "Het is een combinatie van nieuwbouw in oude stijl én renovatie van de oudere panden, dus dat is een kunstwerkje op zich. We kunnen hier bij Bouwbedrijf Boogert niet wachten om te beginnen aan dit mooie project en straks het resultaat te zien én te laten zien."

De hoogste tijd

Het voormalige theater- en restaurantcomplex aan de Oude Haven in Zierikzee is tegen die tijd 19 jaar niet in gebruik geweest: het was dus hoog tijd voor een nieuw begin. Vier jaar geleden nam Hans Boogert van Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland Mondragon over van Zeeuwland. Hij zag mogelijkheden om Mondragon weer in eer te herstellen, gezien de beperkte hotelcapaciteit in Zierikzee, in combinatie met de prachtige locatie van het complex, aan de Oude Haven.

Hotel Mondragon was meer dan een eeuw een begrip in Zierikzee en omstreken, onder andere als centrum van allerlei culturele festiviteiten. Het hoofdgebouw, waarin het vroegere restaurant zat, blijft behouden, net als het bijbehorende torentje, de Herenkamer waar notabelen in het verleden bij elkaar kwamen om belangrijke beslissingen te nemen.

Het nieuwe Mondragon telt 40 luxe kamers en suites in verschillende prijscategorieën, met hotelvoorzieningen en een eigentijdse inrichting, vier zalen, een restaurant én brasserie, een besloten stadstuin en een half verdiepte parkeerkelder met 32 parkeerplaatsen onder het hotel. Het sfeervolle hotel kan voor uiteenlopende doeleinden en gezelschappen gebruikt worden.

Meer berichten