Logo onseilandschouwen.nl


"Toen we nadachten over een thema voor het jubileumjaar kwamen we naar aanleiding van het bezoeken van andere kunstmanifestaties op het thema Kunst NATUURlijk", zegt artistiek leider Marjoijn van den Adel.
"Toen we nadachten over een thema voor het jubileumjaar kwamen we naar aanleiding van het bezoeken van andere kunstmanifestaties op het thema Kunst NATUURlijk", zegt artistiek leider Marjoijn van den Adel. (Foto: )

'Kunstenaars kunnen hun ei erin kwijt'

"Toen we nadachten over een thema voor het jubileumjaar kwamen we naar aanleiding van het bezoeken van andere kunstmanifestaties op het thema Kunst NATUURlijk", zegt artistiek leider Marjoijn van den Adel.

door Willemien Lemkes

WESTHOEK - "Het thema kun je heel breed invullen en veel kunstenaars konden zich daarbij aansluiten. Toen we een oproep plaatsten voor kunstenaars die iets met dit thema wilden doen, merkten we dat het erg in de smaak viel. Zij konden hun ei erin kwijt. In de loop van het afgelopen jaar zagen we dat het onderwerp gezondheid, voedsel (veiligheid) en duurzaamheid overal veel aandacht krijgt. Er wordt over nagedacht, het is actueel en leeft."

Jubileum

"Ter gelegenheid van ons jubileum kregen we meer geld van subsidiegevers en zo kunnen we wat extra dingen doen met andere kunstdisciplines. Er is naast beeldende kunst ook ruimte voor perfomances en educatieve projecten. Sommige kunstenaars creëren een wereld met hergebruikte materialen. Die materialen worden weggegooid en als waardeloos beschouwd, maar door de kunstenaars omgevormd tot iets moois. De mens staat vaak centraal in de kunstuitingen: op papier, doek, in steen of in stoer staal. Gezondheid en voedsel spelen hierbij een belangrijke rol."

Zoete zonde

In de kerk van Noordwelle beelden kunstenaar de zoete zonde uit. Er is bijvoorbeeld werk te zien in het dreigend zwart van dropveters en de verleiding van allerlei lekkers met als resultaat Adipogenese, de geboorte van een vetcel. In het stedelijk Museum Schiedam exposeerden verschillende foodkunstenaars in de tentoonstelling Sticky Business, de verleiding van suiker in de kunst. Er is een samenwerking ontstaan tussen het museum en de Kunstschouw. Marijke Vogelenzang was gastcurator van Sticky Business. Zij is docent aan de Academie in Eindhoven en eetontwerper. Zij laat in haar werk Sugarguns zien wat suiker met je lichaam doet. In de kerk wordt ter plekke een suikerspinvrouw gecreëerd en een contrasterend fondantkleed.

Vergankelijkheid

In alle 39 locaties is het onderwerp KunstNATUURlijk terug te vinden. Vergankelijkheid wordt uitgebeeld in Boerderij Oud Brabers in bijvoorbeeld een installatie met bomen, bommen en mensen of een zoutpilaar van gemixte afvalmaterialen. Broosheid is ook te zien In de locatie De Drie Wilgen in confronterende, hyper realistische beelden met de kwetsbaarheid van de mens als thema.

Extra activiteiten

Op veel locaties zijn extra activiteiten als een demonstratief bodypainting met levende modellen, een workshop boetseren in was, of raku stoken. In het magazine is alles hierover te lezen.

Er zijn veel educatieve projecten als stempels maken en een bordje vol stempelen, plastic punniken en een project voor de basisschool. De leerlingen maken daarbij een fantasiedier van papier-maché en kippengaas. Op de zaterdagen kunnen bezoekende kinderen onder leiding van Kris van der Werve ook een eigen fantasiedier creëren en exposeren.

De kunstschouw is van 16 tot en met 24 juni op 39 locaties in de Westhoek De route is goed per fiets af te leggen. De kunst is te zien in galeries, hotels en in particuliere huizen en tuinen. Op elke locatie is het magazine met informatie over alle kunstenaars en een routekaartje te verkrijgen. In horecagelegenheden worden speciale kunstschouwmenu's aangeboden.

De Kunstschouw, met hedendaagse en actuele kunst, van 16 tot en met 24 juni. Opening met kijkspelen op 15 juni, 's avonds. Kijk ook eens op de website www.kunstschouw.nl

Meer berichten
Shopbox