Logo onseilandschouwen.nl


"Als het dan lukt, dan is dat geweldig."
"Als het dan lukt, dan is dat geweldig." (Foto: pr)

'Je moet je emoties durven tonen'

Ze wilde aanvankelijk muziekdocent worden en was al van jongs af aan gegrepen door muziek. Inmiddels is ze 24 en woensdag 20 juni vindt het eindexamenconcert plaats van de uit Kerkwerve afkomstige Mirjam van den Hoek. Koordirectie werd het uiteindelijk.

Anneke Flikweert

KERKWERVE - Mirjam leerde zichzelf al jong blokfluit spelen. Daarna studeerde ze viool, aan de Zeeuwse Muziekschool. "Toen kon ik al noten lezen. Toch zei mijn docente tegen mij dat het er voor mij niet in zat om violiste te worden. Ik ben blij dat ze eerlijk was. Achteraf heb ik respect voor mijn familie: dat ze naar dat vioolgejank wilden luisteren."

Met haar muziekdocent, Mar van der Veer, ontstond tijdens haar middelbareschooltijd een bijzondere, muzikale vriendschap. Elke dag reed ze met hem mee naar school en hadden ze gesprekken. "Dat heeft een groot deel van mijn muzikale leven bepaald. In elke fase van je leven is er iemand waarmee je zo'n diepe vriendschap kunt delen." Verder zong Mirjam van kleins af aan in kinderkoor De Sjofar, waarvan haar moeder Ellen dirigente is. "Ik heb mijn hele leven gezongen, al is het nu heel andere muziek." Mirjams uiteindelijke keuze voor koordirectie kwam door een opmerking van de alt Sytse Buwalda. Jaarlijks deed Mirjam mee aan de Scratch Messiah in Leiden, maar op een gegeven moment was ze haar boek vergeten en moest ze alles uit haar hoofd doen. "Ken jij het meisje dat alles uit haar hoofd zong?" vroeg Buwalda aan Mar van der Veer. "Wil je haar vertellen dat ze koordirectie moet gaan studeren?" Mirjam zat toen in vwo 4. Een jaar later ging ze naar de open dag van het conservatorium, volgde een les koordirectie en was ze óm. Tijdens haar eindexamenjaar deed ze de vooropleiding voor het conservatorium en daarna startte het echte werk. En wéér kwam er een docent op haar pad die veel voor haar betekende: Wiecher Mandemaker, hoofdvakdocent koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium én dirigent en artistiek leider van de Laurenscantorij.
Als Mirjam terugkijkt op de afgelopen jaren, ziet ze haar persoonlijke groei. "Het is een heel breed proces. Muziek is vaak zo dichtbij. Het is ook een heel psychologisch proces en dat maakt het bijzonder en vergelijkbaar met andere kunstvormen. Je moet je heel kwetsbaar opstellen en je emoties durven tonen aan zo'n koor en orkest. Op school was ik altijd een flierefluiter. Ik vond muziek heel leuk en school niet. Op het conservatorium is het de bedoeling dat je alles geeft en omdat het heel persoonlijk is, is het ook heel zwaar. Soms lukt iets bijna vanzelf en soms moet je je echt ertoe zetten. Ik studeerde vaak in de trein en dan zit ik niet te zwaaien, maar bestudeer ik de partijen. Wat een dirigent doet is vooral de repetities leiden en de interpretatie overbrengen. Contact maken en zaken goed uitleggen is ook erg belangrijk. Het is altijd mijn doel om van A naar B te gaan. En soms moet je dan op 100 verschillende manieren iets uitleggen. Als het dan lukt, dan is dat geweldig." Haar eindexamenconcert is een van de grootste concerten die Mirjam ooit organiseerde. Het orkest, de locatie, het programma, de programmaboekjes. "Als het gaat lukken wordt het heel gaaf en het gáát lukken!"

Mirjams eindexamenconcert vindt plaats op woensdag 20 juni om 20.00 uur in de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. Moeder Maria staat centraal in dit concert, met de Lofzang van Maria aan de ene kant en anderzijds het Stabat Mater, toen haar zoon aan het kruis hing. Prachtige a capella werken staan er op het programma, maar ook werken voor koor en orkest. Iedereen is van harte welkom. De entree is gratis.

Meer berichten
Shopbox