Logo onseilandschouwen.nl


Foto: Harmke Kik - Grootenboer

Column Marzas - Een rondje Dreischor

´Den braven Hendrik´, staat er op het draaiorgeltje. Marietje en haar man staan de hele zondagmiddag te draaien. 'Wil je het ook es proberen?', vraagt ze. Ik heb wel kerkorgels bespeeld maar nog nooit draaiorgels. Ze legt er een kartonnen boek in. Ik heb geen idee welk. Als in een blauw geruite kiel begin ik te draaien en (puf puf) bij 25 graden hoor ik mezelf spelen: 'I'm dreaming of a white Christmas…..' Het valt overigens niet mee om tempo te houden. Na twee coupletten voel ik het al in mijn armen, Kerst is gelukkig nog ver. Marietje heeft een hele doos bij zich, maar niet alles is geschikt voor de verheven Adriaanskerk. Het geestelijke draaiorgelrepertoire is beperkt. Na 'Vaste rots' heb je het al snel gehad. Vandaar dat het kerstrepertoire uitkomst brengt. 'Komt allen tezamen'. Het blijft wennen in juni.

'Je kunt toch ook een ander liedje nemen?' probeer ik, maar daar is Marietje bang van. Er waren al fronsende wenkbrauwen geweest. Vanmiddag een ''draaiurgel" in de kerk? Dat er ook psalmen zouden klinken stelde de vragensteller gerust. Dus geen klok van Arnemuiden, geen klein café aan de haven of heb je even voor mij? 'In de gouden eeuw speelden de organisten wel zulke liedjes' vertel ik. Toen werd er in de kerk gewandeld en varieerden de organisten op de nieuwste songs.

Ik kijk nog even in de voorraaddoos. We ontdekken 'Down by the riverside'. Dat kan ook! Het is een geestelijk lied, de spiritual gaat over het afleggen van je aardse last bij de doodsrivier. Marietje pakt het lied en stopt het in den braven hendrik. Geen mens hoorde natuurlijk in de muziek de Riverside, maar wel: ik heb je voor het eerst ontmoet, daar bij de waterkant. Ach, het gaat over liefde en het is Dreischor. Daar doen ze niet moeilijk.

Meer berichten
Shopbox